22 február, 2013

Charlotte torta




Pistkótához:
8 db tojás
20 dkg cukor
20 dkg liszt
1 csg. Sütöpor
Két piskótalapot sütök, 4-4 tojásból, a tojásokat nem muszáj elválasztani, hanem kb. 3 percig folymatosan habosra verni a cukorral és utána belekeverni a sütöporral elkevert lisztet.
A  hozzávaló lisztet és sütöport érdemes felezni  és külön-külön összekeverni, hogy biztosak legyünk benne, hogy a sötüpor egyformán került mind a két tésztába.
Kb. 10-12 percig sütni 200 °C-on, porcukorral megszórt konyharuhára borítani  és azonnal feltekerni, így kihülni hagyni, majd ha kihült sárgabaracklekvárral megkenni.

A töltelék:
12-15 db felezett sárgabarackbefött,
500 g Mascarpone
150 g natúr joghurt
 75- 100 g cukor
100 ml  a barackbefött levéböl
9 lap zseletin, vagy annak megfelelö mennyiségü zseletinpor.
(aki light-osabban akarja készíteni helyettesítheti a Mascarpone felét natúrjoghurttal, akkor 250 g Mascarpone és 400 g joghurt)

Ha kihült a piskótalap, megkenjük baracklekvárral, kicsit nem árt állni hagyni, hogy jobban összeálljon, esetleg megsüthetö korábban is, és akkor fóliába tartani, míg nem csináljuk tovább.

Felszeleteljük a piskótát, és egy folpackkal kibélelt formát kitöltünk vele.

A töltelékhez a zseletint kb. 5 evökanál hideg vízben felpuhítjuk, majd lassú tüznél felmelegítjük, de nem szabad felforralni, mert a zselatin elveszíti a kötöképességét!!! Közben a barackot apróra vágjuk.
A mascarponét a joghurttal a cukorral és a baracklével csomómentesre keverjük, mikor felolvadt a zselatin 2-3 evökanálnyit belekeverünk a krémböl, azt jól elkeverjük, majd ezt a krémhez adjuk és alaposan elkeverjük, én egy kicsit várni szoktam, hogy mikor kezd szilárdulni akkor kitöltöm vele a piskótát és a maradék piskótatekercsböl berakom a tetejét a krémnek, ami késöbb az egésznek az alja lesz. Legalább 4 órát, de legjobb egy éjszakát hütöbe tenni, majd egy tálcára borítani és szeletelni, maradékot is érdemes visszarakni a hütöbe, mert a meleget nem igazán bírja.

 Jó étvágyat kíván!

Nincsenek megjegyzések: