03 március, 2013

Epres puddingos torta



Mivel februárban itt (Németországban) már minden üzlet tele van eperrel és viszonylag olcsó, így a hétvégi süti eper torta lett.

Hozzávalók: 3 db egész tojás
                     7,5 dkg cukor
                     7,5 dkg liszt átszitálva
                     1 teáskanál sütöpor

A puddingkrémhez: 3 dl tej
                                 1 csg. vaníliás Puddingpor
                                 2-3 evö kanál cukor
                                 5 dkg vaj
                                
A tetejére : 1/2- 3/4 kg  Eper
                             2 csg. Tortazselé
                             4 evökanál cukor

A puddingot a szokásos módon elkészítjük, csak a tej mennyiségünk kevesebb, hogy sürü krémünk legyen. Tüzröl levéve, azonnal hozzákeverem a vajat és egy folpack darabbal letakarom a tetejét, szépen rásimítom, hogy levegömentesen zárjon, így nem fog a puddingom bebörösödni, hagyom kihülni.

A sütöt elömelegítem 180 °C-ra, alsó felsö fütésre.

A piskótához habosra felverem a tojásokat (nem szétválasztva)  a cukorral legalább 3-4 percig,
ezután hozzáadom az átszitált lisztet, amibe már belekeverem a sütöport. Óvatosan csomómentesre keverem. Kb. 18 percig sütöm, fogpiszkáló próba ajánlott, aztán hagyom ezt is hülni.

Az epreket elökészítem.

A piskótát félbe vágom, hogy két lapom legyen, a kihült puddingkrémmel megkenem, egy keveset hagyok, hogy a tetejére az eper alá is jusson. Befedem a 2. lappal a maradék krémet a tetejére, aztán megpakolom az eper darabokkal jó szorosan, akár két rétegben is, tortagyürüt teszek köré.

A tortazselét a leírás szerint elkészítem és ügyesen az eperre öntöm, aztán hideg helyre teszem tálalásig.

 
Tálaláskor tejszínhabot kap a tetejére.

                   



Nincsenek megjegyzések: