28 február, 2013

Spárga savanyítva


                    

Éveken keresztül nem mertem venni spárgát, mert beképzeltem magamnak, hogy nekünk az úgy sem fog ízleni.
Aztán a Fönökasszonyom a spárgaszezonban (április végétöl június végéig) minden héten spárgát készített ebédre, külöbözö módon.
Gondoltam, annyira még sem lehet rossz, ha ennyire szeretik.
Kifaggattam, hogy hogy készíti, és én is megcsináltam egy ebédre, azóta már többféle képpen kipróbáltam, és mind ízlik, így egy jó pár éve mi is hetente legalább egyszer eszünk spárgát a spárgaszezonban, de évközben is lehet kapni, így szoktam akkor is venni, szívesebben veszek friss spárgát, a fagyasztottat és az üvegeset nem szeretem.
 
Most egy savanyított változatot hozok Nektek, mert most annyira  a savanyúságok körül forgok, lehet nem mindenki ismeri így elkészítve, pedig érdemes megkóstolni, mert nagyon finom.
 
Hozzávalók: 1 kg fehér spárga
                      só, bors, ecet, cukor,
                      apróra vágott metélöhagyma, petrezselyemlevél
                      (friss vagy szárított)
 
A spárgát megpucolom, ez nem olyan nagy élmény, de muszáj, mert különben élvezhetetlen.
Forrásban lévö cukros, sós vízben fözöm kb. 14 percig a vastagságtól függöen, ne legyen túl puha, mert úgy jobb, ha lehet harapni.
Ecetes-sós-cukros levet  kevés örölt borssal és viszonylag több ecettel, mint az uborka salátához, beleteszem az  apróra vágott petrezselyemlevelet, metélöhagymát. Végülis ugyanúgy készítem, mint a savanyított karfiolt.
 
Amikor a spárga elkészült leszüröm, de a fözövizét felfogom, ebböl belekeverek az elözöleg elkészült léhez kb. 2 dl-t, és a spárgát  is hozzá adom még melegen, mert így sokkal jobban magába szívja a savanyú levet.  Ha nem lepné el az elökészített lé, akkor  még a fözövízböl adunk hozzá, kóstoljuk meg, esetleg ízesítsük utána, ha úgy érezzük, hogy nem elég intenzíven savanyú.
 
Ha lehetöség van rá elözö este elkészíteni, akkor a legjobb, de 2-3 óra pihentetés után is fogyasztható, a spárga könnyebben felveszi a savanyúlevet, mint pl. a karfiol. Fogyasztásig hütöben tárolom.
 
Ha szeretitek a változatosságot és valami újat akartok az asztalra tenni egy nyári grill estén, vagy csak egyszerüen valamihez, ami savanyúsággal finom próbáljátok ki, megéri!
 
Jó étvágyat kívánok hozzá!

27 február, 2013

Gombás töltött csuka


Lassan 3 éve horgászik a Párom, azóta szerintem annyi halat fogyasztottunk, mint elötte soha. Sikerült ezalatt elég sok hal félét megismerni, különbözö ízvilágokat, egy ami sajnos közös, hogy mindegyiknek szálkája van, nade ezen nem igazán tudunk változtatni.

Egy idöben valami eszméletlen mennyiségü csukát sikerült fognia, már  többet elajándékoztunk, mert egyszerüen nem tudtam vele mit kezdeni.

Legtöbbször panírozva készítettem, mint a rántott húst, mert a csukának elég száraz húsa van, mivel ragadozó, így igazi izomtömeg, ellentétben a ponty, ami inkább zsírosabb.



Mindenesetre kerestem a neten egy olyan receptet, ami még is valami más ízvilágú lenne, mint a sima rántott csuka, és hát ezt a Receptet találtam, azóta többször készítem így, mert tényleg nagyon finom. (kicsit változtattam  a recepten)

Hozzávalók:
 kb.  1 kg csuka,
        2 teáskanál só,
        1/2 citrom 

A töltelékhez:
               2 hagyma,
               1 cikk fokhagyma
               2 evőkanál vaj,
               200 g friss gomba,
               1 csomó  petrezselyem aprítva,
                  só,
                  fehérbors,
              2-3 evökanál  zsemlemorzsa ,
               1 evőkanál vaj,
              2-3 dl tejszín

A hagymát és fokhagymát apróra vágom, a gombát hirtelen forró olajban megkapatom, majd hozzáadom a hagymát és fokhagymát, ízesítem sóval, borssal, és az apróra vágott petrezselyemmel.
 
 
A halat jól átmosom, egy konyhapapírral szárazra törölöm, a hasüregébe csepegtetek citromlevet és jól besózom, majd megtöltöm a hagymás gomba töltelékkel, esetleg ha szükséges egy hústüvel összefogom a halat.
 
Sütöt elömelegítem 200 °C-ra (alsó-felsö).
 
Egy höálló edényt kivajazok ebbe teszem a megtöltött halat, a börét megkenem olvasztott vajjal és vastagon megszórom zsemlemorzsával.
 
Alufóliával lefedve, kb. 40-50 percig sütöm, azaz párolom.
Ezután leveszem az alufóliát és felöntöm a tejszínnel, így hagyom kb. 20-25 percig. Ezalatt az idö alatt, a tejszín besürüsödik a hal pedig szépen megpirul. Az eredeti recept rövidebb sütési idöt ír, nekem így volt biztos, és finom is lett, így én ennél maradok.
 
Bulgurral és rizzsel tálalom, igazán finom laktatós ennivaló
 
Ez a recept másféle hallal is elkészíthetö, már készült nálunk pontyból, az is nagyon finomra sikerült.

Jó étvágyat kívánok hozzá!


Karfiol saláta




A karfiol nem igazán tartozik a kedvenc zöldségeink közé, egyszer-kétszer elöfordul rántva és annyi. De azért nem akartam teljesen feladni, így megint csak a savanyított változatra gondoltam, hogy ki kellene próbálni.

1 fej karfiolt rózsáira szedek és forrásban lévö sós vízben fözöm 10 percet, fontos, hogy ne fözzük túl, mert akkor szét fog esni.
addig elkészítem a levét.

én elöszeretettel használom a Knorrtól ezt a fajta szószport
 
 
Mivel tudom, hogy ez nem áll mindenkinek rendelkezésére, így egy másik variációt is kipróbáltam,
végülis egy egyszerü uborkasalátára való levet készítek.
Ecetes-sós-cukros levet  kevés örölt borssal és viszonylag több ecettel, mint az uborka salátához, esetleg lehet beletenni apróra vágott petrezselyemlevelet, metélöhagymát és kaprot.
 
Amikor a karfiol elkészült leszüröm, de a fözövizét felfogom, ebböl belekeverek az elözöleg elkészült léhez kb. 2 dl-t, és a karfiolt is hozzá adom. Ha esetleg nem lepné el a karfiolt a lé szükség szerint, még a fözövízböl adunk hozzá, kóstoljuk meg, esetleg ízesítsük utána, ha úgy érezzük, hogy nem elég intenzíven savanyú. Fontos, hogy savanyúbbnak érzödjön, mert a karfiol rengeteget magába szív.
 
Ha kihült hütöbe tegyük fogyasztásig.
 
Ezt az egészet érdemes fogyasztás elötti este elkészíteni, hogy legyen ideje az ízeknek összeéredni.
Fogyasztás elött kb. 1-2 órával felvágok 2 db közepes fej lilahagymát és hozzákeverem a karfiolhoz.
 
Tálalás elött lehet még hozzá paradicsomot is bele vágni.
 
Télen nyáron finom, gyors savanyúság, és egy kicsit más, mint a megszokott.
 
Sok sikert az elkészítéséhez és jó étvágyat!

 


26 február, 2013

Cukkini-Paprika Antipasti


Az utóbbi hónapokban szívesen kísérletezek ilyesmivel. Én szeretem a savanyúságokat, de a család többi tagja nem igazán, söt a Lányunk egyedül az uborka salátát hajlandó megenni, azon kívül semmi mást, de még az asztalon sem legyen lehetöség szerint a közelében.
Mivel megint csak sikerült túl teljesíteni a bevásárlási tervet, így volt egy pár gyenge cukkinim, piros és sárga kaliforniai paprikám és 4 db kápia Paprika.

Pontos mennyiségeket nem tudok írni, mert nem mértem mérleggel, így csak db számom van.

4 db kisebb cukkini
2 db piros kaliforniai
1 db sárga kaliforniai Paprika
4 db kápia Paprika

só, bors ízlés szerint
1 csipet cukor
ecet megint csak ízlés szerint
fokhagyma granulát
metélöhagyma frissen, vagy szárított, esetleg fagyasztott
petrezselyem egy pár szál apróra vágva, vagy száritott
egy-egy csipet kakukkfü, tárkony
kb.1/2 dl olíva olaj
kb. 1 dl víz
A füszerezést lehet tovább bövíteni, mindenkinek  ízlés szerint.

A sütöt elömelegítem 220 fokra.
A Marinádét, vagy öntetet elkészítjük, én mindig meg szoktam kóstolni, egy kicsit nem árt, ha sósabbnak és savanyúbbnak tünik (persze nem túlzásba),  mert a zöldségek úgy is felszívják.
A  zöldségeket megmosom, a kaliforniai paprikát félbe vágom és kiszedem a magházat, egy sütöpapírral kibélelt tepsire rakom 20-25 percig sütöm, a kápia paprikát közben forgatom, hogy mindenhol felhólyagosodjon, akkor jó, ha már látszik rajta, hogy könnyen le tudjuk majd a börét húzni.
Közben a cukkinit felkarikázom és forró olajon megkapatom, belerakom egy nagy tálba, amiben késöbb az egészet össze tudom keverni.
Ha kész a Paprika lehúzom a börét, esetleg olyan részeket, amik nagyon megsültek levágom, majd apró csíkokra vágom.
Az így elkészült zöldségekre ráöntöm a Marinádét.
Azonnal nem igazán szerencsés fogyasztani, mert még eléggé éretlen ízt ad, így érdemes mindig elözö nap elkészíteni, hogy összeéredjen.
Ma grillcsirkéhez ettük, de meleg nyári napokon grillhúsok mellé is kitünö.
Fogyasztás elött mindenképp hütöben tartani, mert tartósítószert nem tartalmaz.


Sok sikert a kipróbáláshoz és jó étvágyat kívánok hozzá!


Zürich-i kenyér, ahogy én készítem >>> Züricher Brot



Évek óta szerettem volna olyan fehér kenyeret sütni,  amit otthon (Magyarországon) lehet kapni, mivel már  18. éve német levegöt szívok, és évente 2-3-szor utazunk csak  haza, igy mindig is hiányzott az otthoni fehér kenyér és kifli.
Hála egy kedves ismerösömnek Enikönek, aki a Limara Pékség  Blogra vezetett.
Lassan egy éve rendszeresen sütöm a kenyereket és különbözö péksütiket, néha kicsit túlzásban is, de annyira tetszik, hogy most már én is tudok ilyet.
Több kenyér félét kipróbáltam ez alatt az idö alatt, de a kedvencünk a Zürich-i kenyér lett, amit most már kicsit variálok, hol így hol úgy.  Az eredeti recept Limaránál található.  Az utóbbi idöben az eredeti receptet én 1 és 1/4 mennyiségben készítem, így a végeredmény kb. 1 kg-os kenyérke lesz.

A kenyér készítése elözö nap este kezdödik, így:
 (figyelem!!! mennyiségek g-ban vannak megadva)

250 g kenyérliszt (BL-80-as)
    6 g (fontos, hogy gramm, nem dkg) friss élesztö
165  ml víz

ezekböl a hozzávalókból összeállítunk egy tésztát, amit gyors kovásznak is nevezhetünk és letakarva a konyhapulton hagyjuk reggelig kelni, pihenni  másnap reggel folytatjuk.

Hozzávalók:

az elözö esti összes kovász
375 g  kenyérliszt (BL-80) (ma én lecseréltem 75 g-t grahamlisztre)
210 ml víz
25 g vaj
10 g friss élesztö
12 g só
 1 teáskanál cukor
csipet aszkorbinsav
2 evökanál burgonyapehely
                             
Ma pl. grahamliszttel és legmagpehellyel kísérleteztem, így  hozzájött 2 evökanál lenmagpehely és 1-2 evökanál víz pluszban, valamint a liszt mennyiségnél 75 g-ot lecseréltem grahamlisztre.


                          
                         
ezekböl a hozzávalókból kenyértésztát dagasztunk, sokan a  kenyérsütögépet használják dagasztásra,  nekem van egy Thermomixem, én legtöbbször ezzel dagasztom, de van amikor kézzel állítom össze a tésztát, az sem olyan megeröltetö. Viszonylag selymes tapintású tésztát kell kapjunk. Kiolajozott kelesztötálba 20 percet pihentetjük, majd még egyszer átgyúrjuk a tésztánkat, aztán újra 20 perc pihenés következik.
Ezután lisztezett felületre borítjuk, a levegöt jól kinyomkodjuk belöle, mert ha nem akkor nagy lyukak lesznek a kenyér belsejében, aztán  veknit formázunk belöle így, ezt is Limarától tanultam.
Sütöpapírral kibélelt jénaiba teszem, kb. duplájára kelesztem ez hömérséklettöl függö, lehet fél óra, de akár egy óra is.
A sütöt elömelegítem 230 fokra, a kenyeremet bevágom 3 helyen, jól befújom vízzel a kenyeret is és a jénai tetejét is, lefedem, majd így sütöm 30 percig. Ezután visszaveszem a höt 200 fokra és leveszem a jénai tetejét, söt sokszor teljesen kiveszem a kenyeret a jénaiból és sütöpapírral visszateszem a rácsra, így sütöm még 15 percet. Ha esetleg nagyon barnulna a teteje, akkor eltakarom egy darab alufóliával, általában az utolsó 5 percre.

Sütés után rácsra teszem és bespriccelem újra vízzel, a kenyér el kezd szépen pattogni, cserepesedni.
Kb. 1 óra hülés után már megvágható.
Sokkal finomabb és tovább friss marad, mint bármely pékségben, vagy üzletben vásárolt kenyér. Mindenkinek melegen ajánlom, aki egy kis érzéket érez magában a kenyérsütés iránt, és nem utolsó sorban mindenféle adalékoktól mentes Mindennapit tud az asztalra tenni

sütés elött

 sütés után
                   

sütés után kb. fél órával



 Jó étvágyat kíván!


Rezept auf Deutsch!!!!

Züricher Brot



"Alte Teig" – Sauerteig, am Abend davor fertig machen:

 250 g Mehl  (550)

6 g Frische Hefe

165 g Wasser

Gründlich vermischen. Teig in eine Schüssel geben, dann abgedeckt in Küche stehen lassen.

 Der Teig, am nächsten Tag

Der gesamte Alte Teig (Sauerteig)
375 g Mehl Zurück (550)
210  g Wasser
25 g Butter
10 g Frische Hefe
12 g Salz
Eine Prise Ascorbinsäure
2 EL. Stampf  Kartoffeln (Pfanni)


Den Zutaten gut zusammen kneten, dann abgedeckt in eine Warme Ort gehen lassen.

Nach 30 Minuten nochmal durchkneten.

Erneut 30 Minuten lang gehen lassen.

Dann auf eine bemehlte Arbeitsfläche stürzen, und den Luft gut ausdrücken, dann  eine Leib formen, und in eine mit Backpapier ausgelegte Auflaufform (Glas oder Eisen) nochmal so lange gehen lassen, dass es den Volumen verdoppelt hat.

Dann mit Wasser gut einsprühen und mit einer scharfes Messer  an 3 stelle einschneiden.
Mit Deckel zu decken und in vorgeheizten Offen bei 230-240 Grad 30 Minuten lang backen, dann soll den Brotlaib von Form genommen werden, Temperatur auf 200 °C  reduzieren, und auf Gitter weiteren 15 Min. Goldbraun backen, sollte es zu dunkel werden mit ein Stück Alufolie zudecken. 


Von dem Offen nehmen, mit Wasser sofort leicht einsprühen  und auf ein Gitter abkühlen lassen. 

25 február, 2013

Napraforgós kenyér (by Thermomix)




Lassan 5 éve boldog tulajdonsa vagyok egy Vorwerk Thermomix-nek, azonkívül, hogy igazi konyhai multitalent, ö dagassza nekem kenyereim és kelt tésztáim nagy részét, söt a linzertésztákat is, és még sok minden mást.
Ez a kenyér már régóta "Vendég" nálunk, elöszeretettel sütöm, amikor sikerül túl sok banánt bevásárolnom és mikor már barna pöttyös lesz senki nem kéri, de viszont ehhez a kenyérhez pontosan úgy a legjobb.
Az eredeti recept a Thermomix alapkönyvben található, én egy kicsit változtattam rajta, hogy az is meg tudja sütni, akinek nincs ilyen "csodagépe", illetve nem tudja a gabona féléket  magának örölni.

Hozzávalók:

10 dkg érett banán pürésítve
25 dkg teljes kiörlésü tönkölyliszt (eredeti receptben a tönkölybúzát a Thermomix-el kell örölni)
25 dkg BL-80-as liszt
 1 teás kanál cukor
1,5 teás kanál só
2 dkg natúr joghurt
4 dkg friss élesztö
15  dkg hámozott napraforgó mag
3 dl víz
2 evökanál étolaj
1 csipet aszkorbin sav
1 csapott mokkás kanál örölt kömény
1 csapott mokkás kanál örölt koridander
1 csapott mokkás kanál örölt édeskömény (elhagyható)
Németországban ezek a füszerek már összekeverve  Kenyérfüszerként vásárolható, eredeti recept 1 teáskanál ilyen füszert ír.)

5 dkg hámozott napraforgó a szóráshoz.

A banánt, ahogy írtam is pürésíteni, vagy éppen villával szétnyomkodni, az összes hozzávalóból tésztát állítunk össze, viszonylag lágy ragacsos tésztát kapunk, de nem kell megijedni töle.
A tésztát jól belisztezett felületre borítom és kicsit formázok rajta, nem könnyü vele bánni, mert hogy olyan lágy és ragacsos.
 
Egy kb. 30 cm hosszú kocka kenyér formát kibélelek sütöpapírral, szórok rá  napraforgót, majd beleteszem a kenyértésztát, befújom vízzel és megszórom a maradék napraforgó maggal, a víz azért fontos, hogy ha túl lisztes lenne a tészta, akkor is rá tudjanak  ragadni a magok, esetleg egy kicsit kézzel rányomkodhatjuk.
Kb. 40-50 percig kelesztjük, míg láthatóvá válik, hogy a tészta emelkedett. Nem lesz soha olyan volumenöz, mint egy fehér kenyér, mert eleve a tk. lisztekböl készült kenyerek tömörebbek.
A sütöt elömelegítjük közben 220 °C-ra alsó-felsö fütéssel és 15 percig sütjük így, majd leveszem a höt 190-200 fokra és további 30 percet sütöm a kenyeret.
 
Ha nagyon barnulna a teteje takarjuk le egy alufóliával, kb. 35 perc után.

Sok sikert kívánok hozzá és remélem ugyan úgy fog ízleni, mint nekünk!
 
 
 
 Jó étvágyat kíván!
 
 
 

 

24 február, 2013

Szalagos farsangi fánk

                    

Már napok óta készülök fánkot sütni, tudom, hogy már a farsangnak vége, de mivel akkor én éppen léböjt kúrát csináltam 8 napig, így magam ellen dolgoztam volna, ha megsütöm, mert akkor csak nézhettem volna, hogy a többiek milyen jól ízüen csemegéznek belöle.
A tegnapi tejszínes torta után már nem igazán volt kedvem krémes sütihez, szóval így ma került erre a sor, finom házi sárgabarack lekvárral hmmm..... finom volt kávé mellé.


Hozzávalók:


60 dkg finomliszt
2,5 dkg friss élesztö
2,5 dl langyos tej
 4 evökanál cukor
 4 tojás sárgája
0,5 dl rum
1 csipet só
1 citrom reszelt héja
8 dkg olvasztott vaj

 
A recept Limarától van, itt olvasható az elkészítés. Mindent  a recept szerint készítettem, nagyon finom lett, bizonyíték rá, hogy a nagy tálból már csak 4 db maradt.




 Jó étvágyat kíván!


23 február, 2013

Pizza variációk

Ma estére mindenképpen kellett valamit sütnöm a Csajoknak, akiket a Lányom szülinapjára  meghívott. Túl nagy választék nem volt, mert a mai fiatalok igen csak szeretnek egyoldalúan étkezni, így természetesen Pizza volt a kiválasztott.

Pár napja a Blogokat bújva találtam  Vikinél ezt a receptet, csak nagyon keveset változtattam rajta, és annyi, hogy nekem ma kellett az egész mennyiség és megsütöttem mind, a képen látható pizzák lettek belöle. Sok nem maradt, így azt hiszem ízlett.

Én így állítottam össze a tésztát:

60 dkg kenyérliszt (BL-80)
  2 dkg friss élesztö
3,5 dl hideg víz (Liszt minöségtöl függö, lehet ettöl több is)
  2 dkg só
  1 csipet cukor
  4 dkg olíva olaj
2,5 dkg étolaj
1 mokkás kanál szárított oregánó

 A hozzávalókból tésztát dagasztottam, hagytam kb. 30 percig kelni, aztán egy kicsit átgyúrtam, majd míg a hozzávalókat, azaz a rá valókat elkészítettem pihent a tészta.

A Pizza Margaritá-ra jön a paradicsomszósz
 



(ami nálunk  nem jött be, én böségesen megkenem Ketchuppal, lehet sokaknak ez furcsa, de nekünk így ízlik). Ma Mozarella sajt és Gauda sajtom volt itthon ez jött a tetejére.

 
Pizza sonkás, szalámis

Pizza, ahogy mi szeretjük
 

sonkával, szalámival, lombardi paprikával, gombával és olíva bogyóval.

210 °C-on sütöttem kb. 18 percig.

Jó étvágyat kíván!

Ünnepi Almatorta

                    
Kedvenc Ünnepi Almatortánk, pár évvel ezelött találtam azt hiszem Lisa nevü  német magazinban.
Azóta nagy kedvenc, Karácsony és Lányom szülinapja nem múlik el enélkül a torta nélkül, úgy mint ma sem.


Hozzávalók: 
4 tojás
10 dkg cukor
10 dkg finomliszt
1 teáskanál sütöpor
ezekböl a hozzávalókból hagyományos piskóta lapot sütök, 180 °C-on, kb. 18-20 perc alatt.
Kihütjük, majd ketté vágjuk, hogy két vékony lapunk legyen. 
2-3 db savanyúbb almát apró kockákra vágok
175 ml almalét,
1 citrom levével
5 dkg k.cukorral felfözök, kb. 3-4 percig, majd
1/2 csg. vaníliás puddingport kevés vízzel elkeverünk
és az almához tesszük, felrottyantjuk, hogy besürüsödjön,
majd egy lapos tányérra terítve hüvösre tesszük hülni.
Mascarpone krémhez:
30 dkg natúr joghurt
25 dkg Mascarpone
1 cs vaníliás cukor
6 dkg porcukor
6 lap zselatin
50 ml almalikör, vagy csak egyszerüen almalé.
2-5 dl tejszín, díszítéstöl függö
1-2 cs vaníliacukor
1-2 cs habfixáló

A zselatint kevés vízben felpuhítani kb. 5 perc, a joghurtot, a mascarponét a cukrokat csomómentesre elkeverjük.
A zselatint kinyomkodjuk és lassú tüzön a likörrel feloldjuk, a joghurtos masszához keverjük, egy kicsit mindig hagyom, hogy kezdjen sürüsödni és akkor kezdek vele dolgozni. Az alsó piskótalapot tortagyürübe fogjuk a joghurtos krémet 3 egyenlö részre próbáljuk osztani, az elsö adag a piskótára kerül, utána az almás töltelék, erre a 2. adag  krém, utána  a 2. Piskótalap, annak a tetejére jön a 3.adag  krém, ezeket hagyom egy éjszakát hütöben pihenni, majd reggel 2-2,5 dl tejszínt felverünk 1 csg. vaníliacukorral  és 1 csomag habfixálóval a tortagyürüböl kivesszük a tortánkat és tejszínnel körbe bevonjuk.
A  tetejét fahéjjal díszítjük, ha díszíteni is akarom, akkor 4-5 dl tejszínt verek fel, úgy mint ma is.




                                      
 Jó étvágyat kíván hozzá!

22 február, 2013

Charlotte torta




Pistkótához:
8 db tojás
20 dkg cukor
20 dkg liszt
1 csg. Sütöpor
Két piskótalapot sütök, 4-4 tojásból, a tojásokat nem muszáj elválasztani, hanem kb. 3 percig folymatosan habosra verni a cukorral és utána belekeverni a sütöporral elkevert lisztet.
A  hozzávaló lisztet és sütöport érdemes felezni  és külön-külön összekeverni, hogy biztosak legyünk benne, hogy a sötüpor egyformán került mind a két tésztába.
Kb. 10-12 percig sütni 200 °C-on, porcukorral megszórt konyharuhára borítani  és azonnal feltekerni, így kihülni hagyni, majd ha kihült sárgabaracklekvárral megkenni.

A töltelék:
12-15 db felezett sárgabarackbefött,
500 g Mascarpone
150 g natúr joghurt
 75- 100 g cukor
100 ml  a barackbefött levéböl
9 lap zseletin, vagy annak megfelelö mennyiségü zseletinpor.
(aki light-osabban akarja készíteni helyettesítheti a Mascarpone felét natúrjoghurttal, akkor 250 g Mascarpone és 400 g joghurt)

Ha kihült a piskótalap, megkenjük baracklekvárral, kicsit nem árt állni hagyni, hogy jobban összeálljon, esetleg megsüthetö korábban is, és akkor fóliába tartani, míg nem csináljuk tovább.

Felszeleteljük a piskótát, és egy folpackkal kibélelt formát kitöltünk vele.

A töltelékhez a zseletint kb. 5 evökanál hideg vízben felpuhítjuk, majd lassú tüznél felmelegítjük, de nem szabad felforralni, mert a zselatin elveszíti a kötöképességét!!! Közben a barackot apróra vágjuk.
A mascarponét a joghurttal a cukorral és a baracklével csomómentesre keverjük, mikor felolvadt a zselatin 2-3 evökanálnyit belekeverünk a krémböl, azt jól elkeverjük, majd ezt a krémhez adjuk és alaposan elkeverjük, én egy kicsit várni szoktam, hogy mikor kezd szilárdulni akkor kitöltöm vele a piskótát és a maradék piskótatekercsböl berakom a tetejét a krémnek, ami késöbb az egésznek az alja lesz. Legalább 4 órát, de legjobb egy éjszakát hütöbe tenni, majd egy tálcára borítani és szeletelni, maradékot is érdemes visszarakni a hütöbe, mert a meleget nem igazán bírja.

 Jó étvágyat kíván!

21 február, 2013

Jéghegy vagy havas háztetö süti


Régóta készültem ennek a sütinek az elkészítésére, nem rég rászántam magam, és azt hiszem nem utoljára készült nálunk ilyen.

készen vett levelestésztába tekerem a  meggy szemeket, megsütötöm 220 fokon 16 perc alatt
teljesen hagyom kihülni  (egy leveles tészta tekercsböl 5 csíkot lehet kivágni)

600 g tejföl (20 %-os)
15 dkg cukor
1 csg. v.cukor
2 kicsi tasak habfixáló, ezeket összekeverni,

egymás mellé rakni elöször 4 db-ot bekenni a krémmel utána 3-2-1,

annyi krémet hagyni, hogy kívülre is jusson,

a végén az egészet beszórni kókusszal és egy éjszakát hütöben állni hagyni, nagyon finike!


Jó étvágyat kíván!

Almás süti túrókrémmel

                      


Tészta:

50 dkg finom liszt
25 dkg vaj, v. Rama
25 dkg cukor
2 tojás
1 csg. Sütöpor
2 csg. V.cukor
Reszelt citromhéj

Túrókrém:
    25 dkg túró áttörve, én német túrót használok, az nagyon krémes
    3 evökanál cukor
    1 csg. V.cukor
    1 tojás
    egy kevés reszelt citromhéj ezeket jól összekeverni

Kb. 1 kg savanyú alma hámozva, szeletelve + fahéj
Tetejére: 50 g hántolt mandula

A tésztához valót összegyúrjuk ¼ részét félre tesszük majd a tetejére.
A túrókrémet is elkészítjük
 A többi tésztát gázsütö tepsi nagyságúra nyújtjuk, legegyszerübb rögtön a sütöpapírra nyújtani, a tepsibe tenni, majd megkenem a túrókrémmel erre jön a szeletelt alma, megszórom fahéjjal
 a tetejére durva reszelön ráreszelem a visszatartott tésztát,
 megszórom a mandulával

 180 fok alsó-felsö fütésnél 35- 40 percig sütöm.


Porcukorral megszórva, vagy cukormázzal csepegtetve tálalom, mivel óriás adag, újra csak ajánlani tudom Vendégvárónak!

Jó étvágyat kíván!

Túrós sajtos rudacskák




Ezt a receptet szilveszter elött kaptam egy kedves ismerösömtöl Gabriellától, akit a Facebookon ismerhettem meg, azóta már sokszor megsütöttem, nagyon egyszerü, elronthatatlan és fiiiinom.
Mivel a tészta elözö nap elkészíthetö, de nekem már Volt 2-3 napig is a hütöben, semmi baja nem lett, mivel tojás nincs benne, így nyugodtan mertem tartogatni. 
 
Hozzávalók:
25 dkg t.túró
25 dkg vaj v. margarin
30 dkg finomliszt
1 teáskanál só,
1 teáskanál sütöpor
 
kb. 5 dkg reszelt sajt
      1 tojás a kenéshez
 
ezeket összegyúrni, éjszakára hütöbe tenni,
 másnap elnyújtani és megszórni reszelt sajttal, lehet füstölt is, és meghajtogatni, mint a leveles tésztát, de csak egyszer, majd vissza a hütöbe.
 majd újra elnyújtani, megkenni tojással és megszórni sajttal, derelyemetszövel, vagy pizzavágóval tetszés szerint feldarabolni, a tepsiben lehet öket egész közel rakni, mert nem oldalra, hanem felfelé terjeszkednek,
190 °C-on  15 percig sütni.
 (Ez sütö függö, mindenki ismeri  saját sütöjét *-*)

Jó étvágyat kíván!


19 február, 2013

Gözgombóc


Ennek a gözgombócnak is története van, mikor leányzómmal Kismama voltam, elmentünk a Bajor Erdöbe kirándulni, és mint,  ahogy illik egy Kismamához, nekem valamit ennem kellett.
A legközelebbi gyors étterembe be is tévedünk és ott mosolygott rám egy ilyen gözgombóc, amit jó ízüen bekebeleztem.
Szerettem volna mindig magam elkészíteni, de nem volt hozzá receptem, mindaddig míg egy véletlen folytán egy újságban rátaláltam, "próba-szerencse" alapon el  is készült, és hát legalább olyan finomra sikeredett elsöre, mint amilyenre szerettem volna, azóta rendszeres vendégünk az étlapon.
 Nem beszélve róla, hogy Lányom egyik kedvenc eledele, talán azért is, mert mikor pocaklakó volt megetettem vele!




Hozzávalók a tésztához:

 50 dkg finomliszt,
   5 dkg vaj v. margarin olvasztva
   1 teáskanál só,
   3 evökanál cukor,
   2,5 dkg élesztö,
   1 tojás,
   1 citrom reszelt héja,
   230 ml langyos tej.

Ezenkívül
  8-10 teás kanálnyi sürü szilvalekvár
      5 dkg darált mák + porcukor
      0,8  Liter tej
      1 csg. Vaníliás puddingpor
     2-3 evökanál cukor

A tészta hozzávalóiból kelt tésztát dagasztani, majd duplájára keleszteni, elég nehéz tészta, így nem kel olyan gyorsan.
8- 10 egyenlö részre osztani, ellapigatni és mindegyiknek a közepére 1 jó nagy teáskanálnyi szilvalekvárt tenni, ezután gombóccá formázni, de úgy, hogy a lekvár ne tudjon kifolyni, mert a gözölésnél a lekvárunk a meleg hatására megszökhet.
 Én minden egyes gombócot kívülröl bevajazok, és a nokedliszaggatómat is egy kicsit, hogy ne ragadjon le a tészta.
Még kb. 20-30 percig kelni hagyni, közben már lehet a vizet felforralni
Fedövel lefedve 20-22  percig gözölöm folyamatosan a vizet forralva alatta.
 Nekem van egy öblös fedöm, ami alatt kényelmesen elférnek a gombócok.

Amíg a gombócok gözölödnek, addig elkészítem a vanília sodót,szokásos módon, mintha puddingot készítenék, csak majdnem dupla  mennyiségü tejjel.

Vanília sodóval és cukorozott darált mákkal meghitve tálalálom, egy kiadósabb leves után második fogásként vagy egyszerüen csak desszertnek, imádjuk! 

 Sok sikert a kipróbáláshoz és jó étvágyat!