15 május, 2013

Sajttorta >>> Rahmkuchen




Ezt a sütit is már régóta sütöm, csak még mindig nincs hozzá elég kép, vagyis fázis fotók, de végülis nagyon egyszerüen elkészíthetö, így talán nincs is rá szükség.

Hozzávalók 26-28 cm-es formához:

                          Tészta: 20 dkg finomliszt
                                       8 dkg cukor
                                       8 dkg vaj, vagy Rama
                                       1 egész tojás
                                       1 teáskanálnyi sütöpor.


                          Sajtkrém: 50 dkg krémtúró
                                             5 db egész tojás
                                             2 pohár tejszín (400 ml)
                                             1 csg. vaníliás puddingpor
                                             2 csg. vaníliás cukor
                                            18 dkg cukor

1. A tészta hozzávalóit összegyúrom, és egy sütöpapírral kibélelt O tortaformát kibélelek vele, úgy, hogy egy kicsit széle is legyen.
2. A sajtkrém hozzávalóit egy nagyobb tálba elkeverem, a tejszín kivételével mindent beleteszek, majd mikor már azt csomómentesre kevertem, akkor hozzáöntöm a tejszínt, és azzal is jól elkeverem.
3. A tésztával kibélet formába öntöm, nagyon híg, de nem kell töle megijedni, és a tészta fölé fog érni a "lötyi" felülete, de ez így van jól.

4. 175 fokos sütöben sütöm 1 órát, ha a végefelé nagyon barnulna, le kell takarni egy darab alufóliával, és amikor eltelt az 1 óra, a sütöt lekapcsolom az ajtaját résnyire kinyitom és még hagyom kb. 10 percig pihenni, majd akkor veszem ki.

Kihülési idö kb. 2 óra, de langyosan is nagyon finom, amikor már lehet szeletelni.
Ha valaki szereti rakhat bele mazsolát is.

Jó étvágyat kíván!
 Rezept auf Deutsch!!!!


                                            
                              

12 május, 2013

Labda bukta, rózsabukta muffin formában




Ez most  több helyröl összeszedett ötletek alapján készült,  az alap recept Limarától kis változtatással, a rózsabuktát Jálki Judit formázás alapján és a lekváros buktához Barbi bukta labdái adták az ötletet, amit ezúton köszönök!

Hozzávalók 24 db-hoz:
                                       60 dkg finomliszt
                                         3,2 dl tej
                                         8 dkg olvasztott vaj
                                         2,5 dkg élesztö
                                         3 evökanál cukor
                                         1 mokkáskanál só
                                         1 egész tojás
                                         1 teáskanálnyi vaníliás cukor
                                         1 mokkás kanálnyi reszelt citromhéj
                       Kenéshez: 1 tojás + kevés olvasztott vaj, a tésztát kívülröl megkenni.

A túró töltelék: 30 dkg tehéntúró            
                          1 púpos evökanálnyi búzadara
                          3 evökanál cukor
                          1 teáskanálnyi v.cukor, egy csomaggal is lehet
                          1 teáskanálnyi reszelt citromhéj
                          5 dkg mazsola
                          2 tojás sárgája ezeket összekeverem és félre teszem.

A szilvalekvároshoz kb. 30 dkg szilvalekvár
                   
1. A tészta hozzávalóiból lágy  hólyagos tésztát dagasztok, az olvasztott vajat teszem utoljára a tésztához, aki kenyérsütöben teszi, ott is lehet, majd hagyom a duplájára kelni.
 2. Majd lisztezett felületre borítom és kb. 3 mm vastagságúra kinyújtom. Egy 12 cm átméröjü Tupperos tányékával 8 kör alakot kiszúrtam, a többit derelyemetszövel negyzetekre vágtam, abból lett összesen 16 db.
3. A képeken látható módon megformáztam öket, majd a tenyeremmel minden egyes tésztát alulról
vékonyan bevajazta,, hogy könnyebben ki tudjam venni a Muffin papírból, de ha a Muffin formát vajazzuk úgy is jó, csak ma én mindenképp papírral akartam sütni.
 
4. A formában megint csak hagytam kb. 30-40 percet kelni, közben bemelegítem a sütöt 190 fokra, és a tésztát megkenem felvert tojással. Kb. 18 percig sültek.

Jó tanács, ha lehet a szilvalekvároshoz kemény szilvalekvárt érdemes használni, mert az enyém sajnos kifolyt!

Jó étvágyat kíván!


Spárgával töltött vesepecsenye bacon szalonnába göngyölve



Valamelyik nap láttam valahol vesepecsenyét töltve, de reménytelen volt visszakeresni, így nem maradt más, a saját fantáziámat kellett bevetnem. Mivel spárgaszeon közepén vagyunk, így erre esett a választásom.

Hozzávalók 3 személyre: 1 db vesepecsenye (60-80 dkg)
                                          10 szelet Bacon szalonna
                                          10 dkg zöldspárga
                                            2 dkg reszelt sajt (Reg-enor diétánál elhagyni)
                                            só, bors, kakukkfü, fokhagymagranulát, mustár
                                           alufólia
1. A szalonnát egy vágódeszkára egymás mellé rakom, a vesepecsenyét megmosom, szárazra törlöm, és úgy vágom szét, hogy minél nagyobb felületet kapjak, hogy jól össze tudjam tekerni.

2. A húst megkenem vékonyan mustárral, megszórom a füszerekkel.
3. A spárgát kevés olajon megpirítom és aláöntök 2 evökanálnyi vizet és amíg az elfö, addig párolom.
4. A spárgát a húsra halmozom, még maradt egy kis szalonna csík, azt is mellé tettem, megszórtam egy kevés reszelt sajttal, majd úgy csavarom bele a szalonnába szorosan, hogy a hús nyílás és a szalonna összetéletele ne egy helyre essen, így jobban tart. Mielött beletekerem a szalonnába a húst egy kicsit megfüszerezem kívül is, borssal és kakukkfüvel, sóval nem szükséges, mert a szalonna sós.
5. Az egészet egy kivajazott alufóliába csomagolom és 200 fokos sütöben 45 percig sütöm, majd kicsomagolom az alufóliából és addig sütöm, amíg a szalonna szépen megpirul, kb. 20-25 perc.
                                  

Felszeletelve ezzel a körettel tálaltam, mit mondjak elöször készült, de nem utoljára, vállogatós Leányzóm is azt mondta, hogy ez finom Anya!
A képen a kicsi az egy tyúkmell, amit kispóroltam a levesböl és ugyanúgy töltöttem, mint a nagyot, kicsit száraz volt, de ehetö.


Jó étvágyat!
                           
                 

11 május, 2013

Grahamlisztes kefíres zsömlék

Mivel olyan nagy sikere volt a kefíres kiflinek tovább fejlesztettem egy kicsit, most zsömléket készítettem és egy kevés grahamliszttel bolondítottam, de végeredményben csak a formázás más.

A zsömle készítése, elözö nap kezdödik (ma én reggel 7-kor készítettem az öregtésztát és délután 2 körül kezdtem neki a tészta dagasztásnak), és így is nagyon jól müködött.

Szóval, az öregtésztához 120 g BL 80-as liszt
                                           80 g langyos víz
                                             4 g friss élesztö
Ezeket összedolgozom és egy lefedett kelesztötálban a konyhapulton hagyom pihenni, vagy egy egész éjszakát, (vagy, ahogy ma is tettem, a délelött)

Hozzávalók: a fenti öregtészta, ami kb. 20 dkg
                     25 dkg BL 80 liszt
                       5 dkg Grahamliszt
                       3 dkg vaj
                       1,5 dkg friss élesztö
                       2 evökanál burgonyapehely
                       1 csipet aszkorbinsav
                       1 dkg só
                       1 mokkáskanál cukor
                       20 dkg kefír
                        1 evökanál étolaj
                       esetleg + 1 Evökanál víz, ha a tészta kívánja
 
      
1. a hozzávalókból rugalmas tésztát dagasztok, akinek kenyérsütöje van átalában tudom azzal szoktak dagasztani, azzal is lehet.
2. A tésztát egy vékonyan kiolajozott kelesztötálba teszem, lefedem és hagyom kb. 25 percig pihenni, akkor újra átgyúrom a tésztát és ismét hagyom 25 percet kelni.
3. A megkelt tészta kb. 780 g körül van, ezt elosztom 8 felé, 95-100 g körüli darabokra, majd kis gombócokat formázok belölük, és hagyom kb. 10 percig  letakarva pihenni.
 
 
4. A tésztákat egyenlö hosszúságúra kisodrom és a képen látható módon megformázom, elöször egy csomó kerül a tészta közepére, majd az egyik szár alulról felfelé, a másik felülröl lefelé, és mindig megnézem melyik oldal a szebb, az kerül felülre.
5. Sütöpapírral kibélelt tepsire rakom, és hagyom, hogy a duplájára keljenek. (40-50 perc)
6.Közben sütöt elömelegítem 230 fokra  (alsó-felsö) és egy kis fém tányérba teszek bele vizet, ami a gözösítésröl fog gondoskodni.
7. A zsömléket lekenem tejjel, vagy tejszínnel és a közöket jól befújom vízzel és irány a forró sütö.
 


     230 fokon sütöttem 10 percet, majd visszaveszem a höt 200 fokra és még sütöm 15 percet, az én sütömmel így lett tökéletes, de elöször mindenképpen érdemes odafigyelni, lehet kevesebb vagy több a sütési idö
 
Nálunk ma füstölt halhoz volt ez a ropogós zsömle.
 
Jó étvágyat kíván!
 

 

07 május, 2013

Kefíres kifli


Hát ez a kifli úgy született, hogy csináltam egy öregtésztát zürichi kenyérnek, de még sem az lett belöle. Nagyjából feljegyeztem mit, és mennyit tettem bele, de ma még egyszer föpróbát csináltam, hogy biztos legyen, nehogy valakinek csalódást okozzak a recepttel. A kiinduló recept tehát Limara zürichi kenyere kicsit átalakítva.

A kifli készítése, elözö nap kezdödik (ma én reggel 7-kor készítettem az öregtésztát és délután 2 körül kezdtem neki a tészta dagasztásnak), és így is nagyon jól müködött.

Szóval, az öregtésztához 120 g BL 80-as liszt
                                           80 g langyos víz
                                             4 g friss élesztö
Ezeket összedolgozom és egy lefedett kelesztötálban a konyhapulton hagyom pihenni, vagy egy egész éjszakát, (vagy, ahogy ma is tettem, a délelött)

Hozzávalók: a fenti öregtészta, ami kb. 20 dkg
                     30 dkg BL 80 liszt
                       3 dkg vaj
                       1,5 dkg friss élesztö
                       2 evökanál burgonyapehely
                       1 csipet aszkorbinsav
                       1 dkg só
                       1 mokkáskanál cukor
                       20 dkg kefír
                        1 evökanál étolaj
      
1. a hozzávalókból rugalmas tésztát dagasztok, akinek kenyérsütöje van átalában tudom azzal szoktak dagasztani, azzal is lehet.
2. A tésztát egy vékonyan kiolajozott kelesztötálba teszem, lefedem és hagyom kb. 25 percig pihenni, akkor újra átgyúrom a tésztát és ismét hagyom 25 percet kelni.
3. A megkelt tészta kb. 780 g körül van, ezt elosztom 8 felé, 95-100 g körüli darabokra, majd kis gombócokat formázok belölük, és hagyom kb. 10 percig  letakarva pihenni.
4. Aztán egyesével a képen látható vízcsepp alakra nyújtom és a szélesebb oldaláról kezdem feltekerni, minél hosszabbra sikerül kinyújtani a tésztát, annál több tekerés lesz a kiflin, és annál szebb lesz.

5. Sütöpapírral kibélelt tepsire rakom, és hagyom, hogy a duplájára keljenek. (40-50 perc)
6.Közben sütöt elömelegítem 230 fokra  (alsó-felsö) és egy kis fém tányérba teszek bele vizet, ami a gözösítésröl fog gondoskodni.
7. A kifliket lekenem tejjel, vagy tejszínnel a kiflik között jól befújom vízzel és irány a forró sütö.
     230 fokon sütöttem 10 percet, majd visszaveszem a höt 200 fokra és még sütöm 15 percet, az én sütömmel így lett tökéletes, de elöször mindenképpen érdemes odafigyelni, lehet kevesebb vagy több a sütési idö.

Rácsra téve hagyom kihülni, ropogós külsö, puha foszlós belezet, nagyon finom.

Kívánok hozzá sok sikert és jó étvágyat!


                    
                                        

05 május, 2013

Zöldbab saláta

                                    
Ennek a zöldbab salátának a receptjét a Fönökasszonyomtól lestem el, azóta szívesen csinálom és esszük is, föleg ilyenkor mikor grillezünk.
 
 Hozzávalók 3-4 személyre:
                                            50 dkg fagyasztott zöldbab
                                              2 közepes fej lila hagyma
                                              3-4 nagyobb paradicsom vagy két marék apró
                                              só, Bors, fokhagma granulát, kakukkfü,
                                              petrezselyemlevél, snidling, ecet, kevés cukor
                                              2-3  evökanál olíva olaj
                                              kb. 2 dl víz, a bab fözö vizéböl
                                              1 dl hideg víz

1. A zöldbabot forrásban lévö sós vízbe dobom kb. 6-7 percig fözöm, nem szabad túl fözni, mert akkor a salátába szétesik.
2. Amíg fö, addig összekészítem a füszereket, az 1 dl vízzel és olajjal összekeverem, úgy hogy megkóstolva igen intenzív sós, ecetes levet kapjak, ugyanis még fel fogom hígítani a fözövízzel és a bab is nagyon sok ízt magába fog szívni.
3. A fözövízböl kiveszek kb. 2 dl-nyit, majd a babot egy szürükanál segítségével átkanalazom az elkészitett lébe, én egy laposabb jénaiba rakom, és lehetöleg lepje el a babot nagyjából a leve.
4. Ezt így hagyom kihülni, kb. 1,5 óra, majd felvágom a lilahagymát negyedelve, majd csíkokra,
   a paradicsomot, ha nagyobb akkor több szeletbe, ha ilyen kicsit, mint most nálam is, akkor negyedelem. Szerencsés reggel elkészíteni, hogy ebédig legalább 3 órát álljon, hogy átéredjenek az ízek.
Grillezett húshoz, vagy bármilyen föételhez kitünö saláta, legalább is mi nagyon szeretjük, remélem Nektek is ízleni fog.

Jó étvágyat kíván!

                                      
 

04 május, 2013

Tejszínes spárga burgonyával csöben sütve


Nem olyan túl rég óta vagyok barátságban a spárgával, de mióta megismertem nagyon szeretem, és mondhatom, hogy a Családom is. Ezért is próbálok több félét belöle készíteni, hogy válozatos legyen, ne mindig csak ugyanaz.
Most egy tejszínes krumplis változatot készítettem, ez is nagyon finom lett:

Hozzávalók: 3-4 személyre:

                                           60 dkg burgonya, már meghámozva
                                             1 csomó azaz fél kg zöld spárga
                                             2 evökanál finomliszt
                                             4 dl tej esetleg 1 dl kiváltható tejszínnel
                                             5 dkg reszelt sajt
                                             1 Mozarella sajt, ha nincs  akkor 10 dkg reszelt sajt
                                             só, bors, ételízesítö, szerecsendió,
                                             fokhagyma granulát
                                             tárkony, petrezselyemzöld, kakukkfü
                                             kb. 4 dkg vaj
1. A burgonyát meghámozzuk, a spárgának csak az alsó 1/3-át szükséges csak hámozni, és a végét kb. 2 cm levágni, megmosni.
 
2. A vajon a 2 evökanál liszttel világos rántást készítek szórok rá böven fokhagyma granulátot, és lassan felengedem a tejjel folyamatosan keverve, hogy csomómentes legyen, ekkor füszerezem, többször meg kell kóstolnom, hogy biztos legyek, és egy kicsit lehet intenzívebb a füszerezés, mert a spárga és a burgonya még magába szívja az ízeket.
 
3. Amikor felrottyant, akkor beleborítom a burgonyát, és egy kicsit átforgatom, hagyom újra felforrni, persze kislángon, mert nem akarom leégetni, ekkor hozzá adom a sajtot ezt is elkeverem és végül a spárgát, ezt már csak jól összekeverem és egy kivajazott jénaiba, vagy tepsibe öntöm az egészet, a tetejét befedem a mozarella sajt szeletekkel, ha nincs akkor reszelt sajttal.


4. 200 fokos sütöben sütem elöször egy alufóliával lefedve 20 percet,  de ha lehet, akkor ne érjen a sajthoz, úgy fedtem le, hogy egy kicsit kúposan állt a teteje, mert akkor az egész sajtunk az alufóliára fog sülni és az nem lenne olyan jó.
Majd az alufóliát levéve sütöm még 25-30 percet.


Jó étvágyat kíván!


03 május, 2013

Túrógombóc, ahogy mi szeretjük



Már nagyon régóta rendszeres listatag ö is az étlapunkon, kivételesen ezt Mindenki szereti nálunk.
Hozzávalók 3-4 személyre:

                                  1/2 kg túró, én most felét krémtúróval váltottam ki.
                                  2 evökanál cukor
                                  1 csipet só,
                                  1 teáskanál vaníliás cukor
                                  kb.  20 dkg gríz
                                  2-3 db tojás
                                  1 csipet reszelt citromhéj
                                  2,5 dkg vaj

                                  4-5 evökanál zsemlemorzsa
                                  2 evökanál cukor
                                  2 evökanál étolaj

1. A zsemlemorzsát az olajon enyhén megpirítom és utána rászórom a cukrot még gyorsan összekeverem, kicsit karamellizálódik is és pergösebb lesz töle a morzsa.
2. A tojásokat a cukrokkal, sóval, citromhéjjal, vajjal és a túróval jól elkeverjük, majd lassan adagolva belekeverem a grízt, galuska süröségü masszát kapunk, ezt hagyjuk 15-20 percet pihenni, addig megsürösödik.
3. Forrásban lévö vízbe szaggatok egy evökanállal annyi galuskát, hogy kényelmesen elférjenek, amikor feljönnek a tetejére, akkor még kb. 1 percig fözöm és egy szürükanállal kiszedem, kicsit
lecsepegtetem és beleforgatom a pirított morzsába.

Bármilyen gyümölcszselé, vagy lekvár tálalható hozzá, nálunk eper-rebarbara zselé volt hozzá,
 de egy vaniliasodóval  is biztos nagyon finom.


Jó étvágyat!