30 június, 2013

Ribizlis morzsás süti

                                                                  

Egy hete voltam egy bemutatón, amit Lumarának hívnak, egy különleges technológia sütés csak rácson sütöpapír segítségével, nagyon érdekes, de ma nem is ez a lényeg.
Ott lestem el ezt az egyszerü sütit, és mert most van szezonja a ribizlinek, így most aktuális.

Hozzávalók: egy 23x34-es tepsi mérethez a tésztához:

                                                        40 dkg finomliszt
                                                        20 dkg cukor
                                                        12,5 dkg vaj v. Rama
                                                          2 db tojás
                                                          1 csg. v.cukor
                                                          1 csg. sütöpor
                                                          reszelt citromhéj
                                                          csipet só

                                                        + 5 dkg durvára vágott dió, mogyoró, ami éppen van

                                       Krém:    20 dkg natúr vajkrém
                                                       3 evökanál cukor
                                                       1 teáskanál v.cukor
                                                       1 tojás

                                                       75 dkg piros ribizli
Díszíteshez porcukor, tejszín

1. A tészta hozzávalóit a dió kivételével összedolgozzuk, ez kb. 860 g lett nálam, ebböl 260 g-ot félretettem a morzsának és ezt összgyúrtam a durvára vágott dióval, a másik tésztadarabot addig pihentettem, míg elkészítettem a krémet.
2. A krémhez valókat csomómentesre összekeverem.
3. A tésztát elnyújtottam tepsi nagyságra, majd megkentem a krémmel és egyenletesen elosztottam rajta a ribizlit, majd a morzsa tésztát egy durvareszelö (tökreszelö) segítségével a ribizli tetejére reszelem, megpróbálva, hogy mindenhová jusson.
4. 180 °C-os sütöben  (alsó-felsö fütés) sütöttem 35 percet (+ - 2-3 perc sütötöl függö)
Kihütve szeleteltem, porcukorral megszórva tejszínhabbal tálaltam, egyszerü és finom, igazi frissítö, mert a ribizli azért mégsem olyan nagyon édes :)

Jó étvágy kíván!

                                                     
                                                         

29 június, 2013

Sajt olajba pácolva


                               
Nem rég kaptam ajándékba egy ehhez hasonlót, és hoztam otthonról házi sajtot, nem igazán akart fogyni, így jött az ötlet, hogy megpróbálom megcsinálni én is. Mindezt elkövettem egy héttel ezelött és mondanom kell, hogy jól sikerült (elöször féltem, hogy megromlik).
Végülis nagyon egyszerü az egész.

Hozzávalók kb. 50 dkg házi sajt, ha nincs akkor trapista állagú is megteszi,
                          1-2 fej lilahagyma
                          durvára örölt színes Bors
                          fokhagyma granulát vagy  zúzott fokhagyma
                          rozmaring és kakukkfü
                          kevés só
                          repce és étolaj szükség szerint


 


A sajtot a képen látható késsel felszeleteltem, persze egy sima kés is megteszi, csak ezzel ilyen szép hullámos lett  és rétegesen beleraktam egy üvegtálba:
                            rozmaring, kakukkfü és lilahagyma,
                            sajt
                            örölt bors, só
                           fokhagyma granulát és meglocsoltam
                           olajjal és így rétegeztem tovább, mig a sajtból tartott, annyira felötöttem olajjal, hogy ellepje az egészet, és a hütöben tároltam most kb. 1 hétig, nekünk nagyon ízlik, érdemes kipróbálni, fogyasztás elött érdemes az olajtól egy kicsit lecsepegtetni.

Ma én egyszerüen csak kenyérrel kóstoltam és egy kevés olívabogyóval, finom!!!!

Jó étvágyat kíván!

24 június, 2013

Rumtopf


Na egy tipikus német származású Csemege, mert nem is igazán találok rá Magyar megfelelöt, így Rumtopf marad.
Végülis a lényege, hogy alkoholban tartósítjuk a gyümölcsöket, ami késöbb finom csemege lesz.
Az eperrel kezdödik és szilva, ananásszal fejezödik be, közben töltögetjük gyümölccsel, rummal és cukorral.

Hozzávalók: kezdéshez:  1 üveg (0,7 l-es) Minimum 54 %-os Rum
                                         1 kg eper megmosva, zöldtöl megszabadítva
                                         0,5 kg barnacukor

                       továbbá, annak függvényében ki mekkora mennyiséget akar
                                     még 1-2 üveg fent említett Rum
                                              kb. 1 kg barnacukor
                                              a nyár gyümölcsei érési sorrendben:
                                            eper, málna, ribizli, cseresznye, meggy, áfonya, nektarin,
                                            sárgabarack, szeder, körte, szilva, és
                                            a legvégén teszek hozzá ananászt is.

Elkészítés: az epret megmosni és levágni a zöld szárat róla, hagyni lecsepegni,
                   a Rumba elkeverni a barnacukrot,   hogy teljesen elolvadjon,és hozzáadni az elökészített epret.


A gyümölcsöket mindig megmosva szabad csak bele tenni és ép egészségesek legyenek. :)

A következö gyümölcs hozzáadásánál mindig teszek hozzá egy kevés rumot és cukrot, (soha nem mérem, így nem tudok pontos mennyiséget írni)  és mindig összekeverem az egészet, az a lényeg, hogy nem szabad forrásnak induljon, mert ha még is, akkor gyorsan önteni kell hozzá rumot, mert az megállítja a forrást.
Ezért tanácsos az edényünket a konyhapulton tartani, hogy szem elött legyen, és ránézzünk, föleg mikor friss gyümölccsel feltöltöttük, akkor 2-3 napig figyeljük, ha nem kezd forrni, akkor minden rendben, hagyjuk, esetleg néha össze lehet keverni.
Én az elején mindig teszek bele egy kicsi tányért, hogy lenyomja a gyümölcsöt, mert hajlamosak a tetején úszni, és mindig attól félek, hogy megromlik. Már az idén 4. alkalommal készítem és eddig még mindig nagyon jó lett.
A németek azt mondják, hogy az eperrel kezdödik és összel befejezödik a szilvával, de csak Karácsonykor szabad megkóstolni, mert akkorra érednek össze rendesen az ízek, és ez tényleg így van.
 Nálunk karácsonykor rohamosan fogyott, így a fagyasztóból vettem elö pár gyümölcsöt és abból készítettem el, az mostanára lett úgymond fogyasztható, így csak azt tudom ajánlani, hogy nem igazán szerencsés a kóstolgatás, mert csalódást okozhat, ugyanis nagyon vad alkoholos íze van az elején, nem véletlen, hogy azt mondják be kell tartani az érlelési idöt :)

... és ha készen van, akkor lehet kispohárba szedni és csak egyszerüen kanalazni, vagy bólé alapnak haszálni, fagyik, desszertek mellé tálalni, nálunk a legelsö sima kanalazós a menö, mert nekünk úgy az igazi :)

U.i. A rummal kapcsolatban még annyit megjegyeznék, hogy ne legyen alacsonyabb 54 fokosnál, de a magasabb fokszámúval csak óvatosan, mert könnyen elronthatja az ízét, és nem lesz sikeres próbálkozás. Én azt tanácsolom, hogy a magasabb Alkohol tartalmú rumot, arra az esetre tartogassuk, ha netalán el kezdene forrni, akkor öntsünk abból egy keveset bele, de ne túl sokat :)

Jó étvágyat és sok sikert a kipróbáláshoz!

23 június, 2013

Gofri - Waffeln



Ez a recept is egy nagyon régi kedvencünk, csak hát mire minden sorra kerül...
Egy kedves ismerösöm Kislánya kapott valakitöl egy gyerekeknek való sütis könyvet és ezt abból "loptam", tényleg nagyon egyszerü elkészíteni.

Hozzávalók: (11 db lett belöle az én formámmal)
                          300 g finomliszt
                          150 g vaj vagy Rama
                            75 g cukor
                              1 csg. Vaníliáscukor
                              1 csipet só
                              4 tojás
                              1 Teáskanálnyi sütöpor
                           200 g író vagy joghurt + víz keveréke a mennyiség a lényeg

A vajat a cukorral, v.cukorral, sóval és a tojással habosra keverjük, a lisztet a sütöporral elkeverni és azt a masszához szitálni, majd az írót vagy joghurt-víz keveréket lassan hozzáadagolni, közben mindig elkeverni.
Egy közepes méretü szedökanál segítségével a gofrisütöbe adagolni és készre sütni, ízlés szerint ízesíteni.
Ma én rabarbara-eper zselét is készítettem hozzá, Családom elsösorban szilvalekvár tejföl párosítással csemegézi.

Jó étvágyat kíván!

Rezept auf Deutsch:

150 g Butter
75 g Zucker
1 Pkg. V.zucker
1 Prise Salz
4 Eier
300 g Mehl
1 TL Backpulver
200 g Buttermilch

Butter, Zucker, Vanillezucker, Salz und Eier gut schaumig rühren. Mehl und Backpulver sieben, unter den Eiermasse mischen, dann löffelweise die Buttermilch zugeben. Mit ein mittelgroße Schöpflöffel den Teig in heiße Waffeleisen geben und 4-6 Min. fertig backen.

Gutes Gelingen und guten Appetit wünscht

18 június, 2013

Kapros tejszínes karalábé



Olyan guszta karalábékat lehet kapni, hogy nem hagyhattam ki, vettem 5 darabot, szép nagyokat, abból ma egy így végezte.
Mivel nálunk kedvelt a rizs, de magában igen csak száraz, így mindig készítek valamilyen zöldséget szósz gyanát + köretnek.

Hozzávalók: 1 nagy karalábé
                     1 közepes fej hagyma
                     2 cikk fokhagyma
                     1,5-2 dl tejszín
                     1 púpos evökanál finomliszt
                     só, bors,  ételízesítö, friss kapor
                     esetleg még kevés tej és kevés étolaj

 A hagymát üvegesre pirítom a fokhagymával, majd hozzáadom a csíkokra vágott karalábét, kicsit átforgatom és felöntöm vízzel, éppen, hogy ellepje, befüszerezem, addig hagyom rotyogni, míg a leve majdnem elfö, megkóstolom, hogy megpuhult-e, ha nem akkor még egy kevés vízzel fözöm tovább, közben a lisztet belekeverem a tejszínbe és ezzel felöntöm, majd újra füszerezem és hozzáadom a friss apróra vágott kaprot, összerottyantom és kész is, ha túl sürü, akkor még egy kevés tejjel hígítom.
 
Jó étvágyat kíván!

15 június, 2013

Kefíres kenyér


Annyira megszerettük a kefíres kifliket, hogy most már a kenyeret is ebböl a tésztából sütöm.

A kenyér készítése, elözö nap kezdödik (ma én reggel 7-kor készítettem az öregtésztát és délután 2 körül kezdtem neki a tészta dagasztásnak), és így is nagyon jól müködött.

Szóval, az öregtésztához 120 g BL 80-as kenyérliszt
                                           80 g langyos víz
                                             4 g friss élesztö
Ezeket összedolgozom és egy lefedett kelesztötálban a konyhapulton hagyom pihenni, vagy egy egész éjszakát, (vagy, ahogy ma is tettem, a délelött)

Hozzávalók: a fenti öregtészta, ami kb. 20 dkg
                     30 dkg BL 80 kenyérliszt
                       3 dkg vaj
                       1 dkg friss élesztö
                       2 evökanál burgonyapehely
                       1 csipet aszkorbinsav
                       1 dkg só
                       1 mokkáskanál cukor
                       20 dkg kefír
                        1 evökanál étolaj
      
1. a hozzávalókból rugalmas tésztát dagasztok, akinek kenyérsütöje van átalában tudom azzal szoktak dagasztani, azzal is lehet.
2. A tésztát egy vékonyan kiolajozott kelesztötálba teszem, lefedem és hagyom kb. 25 percig pihenni, akkor újra átgyúrom a tésztát és ismét hagyom 25 percet kelni.
3. A megkelt tésztát lisztezett felületre borítom, és Limara Vekni formázása szerint megformázom, majd sütöpapírral kibélet jénaiba teszem, hagyom, hogy a duplájára keljenek. (40-50 perc)
4. Közben sütöt elömelegítem 230 fokra  (alsó-felsö fütéssel)
5. A kenyeret 3 helyen bemetszem, alaposan befújom vízzel és a jénai tetejét is,  30-35 percig sütöm 230 fokon, majd visszaveszem a höt 200 fokra és leveszem a jénai tetejét és még így sül 10-15 percet,ha nagyon barnul letakarom egy darab alufóliával, sütöböl kivéve rácsra teszem befújom vízzel és hagyom kihülni.

Megjegyzés:

A mai kenyérkéim 1,5 adagból készültek, az öregtésztát grahamliszt és kenyérliszt feles keverékéböl készítettem, majd a kelesztés elsö 25 perce után ketté vettem a tésztát, megformáztam és az egyiket  befújtam vízzel és zabpehelybe forgattam, a baloldalit kétszer formáztam vekni alakúra, azért lett ilyen kis buci :)

Jó étvágyat kíván!

11 június, 2013

Lenmagpelyhes kefíres kiflik

A kefíres kifli tovább fejlesztett változata lenmagpehellyel a tésztában és lenmaggal megszórva.        

A kifli készítése, elözö nap kezdödik (ma én reggel 7-kor készítettem az öregtésztát és délután 2 körül kezdtem neki a tészta dagasztásnak), és így is nagyon jól müködött.

Szóval, az öregtésztához 120 g BL 80-as liszt
                                           80 g langyos víz
                                             4 g friss élesztö
Ezeket összedolgozom és egy lefedett kelesztötálban a konyhapulton hagyom pihenni, vagy egy egész éjszakát, (vagy, ahogy ma is tettem, a délelött)

Hozzávalók: a fenti öregtészta, ami kb. 20 dkg
                     30 dkg BL 80 liszt
                       3 dkg vaj
                       1,5 dkg friss élesztö
                       2 evökanál burgonyapehely
                       1 csipet aszkorbinsav
                       1 dkg só
                       1 mokkáskanál cukor
                       22-24 dkg kefír
                        1 evökanál étolaj
                        1 púpos evökanál lenmagpehely
                        Lenmag a szóráshoz
                        Kevés tej a kenéshez
      
1. a hozzávalókból rugalmas tésztát dagasztok, akinek kenyérsütöje van átalában tudom azzal szoktak dagasztani, azzal is lehet.
2. A tésztát egy vékonyan kiolajozott kelesztötálba teszem, lefedem és hagyom kb. 25 percig pihenni, akkor újra átgyúrom a tésztát és ismét hagyom 25 percet kelni.
3. A megkelt tészta kb. 780 g körül van, ezt elosztom 8 felé, 95-100 g körüli darabokra, majd kis gombócokat formázok belölük, és hagyom kb. 10 percig  letakarva pihenni.

4. Aztán egyesével a képen látható vízcsepp alakra nyújtom és a szélesebb oldaláról kezdem feltekerni, minél hosszabbra sikerül kinyújtani a tésztát, annál több tekerés lesz a kiflin, és annál szebb lesz.

5. Sütöpapírral kibélelt tepsire rakom, és hagyom, hogy a duplájára keljenek. (40-50 perc)
6.Közben sütöt elömelegítem 230 fokra  (alsó-felsö) és egy kis fém tányérba teszek bele vizet, ami a gözösítésröl fog gondoskodni.
7. A kifliket lekenem tejjel, vagy tejszínnel megszórom a lenmaggal, és a kiflik között jól befújom vízzel és irány a forró sütö.
     230 fokon sütöttem 10 percet, majd visszaveszem a höt 200 fokra és még sütöm 15 percet, az én sütömmel így lett tökéletes, de elöször mindenképpen érdemes odafigyelni, lehet kevesebb vagy több a sütési idö.
Rácsra téve hagyom kihülni, ropogós külsö, puha foszlós belezet, nagyon finom.
Jó étvágyat kíván!

10 június, 2013

Bodzavirág Likör Holunderblüten Likör



Pár éve készül nálam ez a bozdavirág Likör, amit minden évben meg kell ismételni.

Hozzávalók: 30 db Bodzavirág
                     75 dkg cukor
                       4 dkg Citromsav
                       1,25 Liter bubis ásványvíz
                       1,4 Liter Vodka, vagy Gabonapálinka 40 %-os



1. A Bodzavirágokat nem szabad mosni, csak kicsit megrázogatni, és egy öblös tálba tenni, ami kb. 3 Literes legyen legalább.
2. Az ásványvizet összekeverem a citromsavval és a Bodzavirágokra öntöm, így hagyom állni 24-36 órát.
3. A virágokat kiszedem a vízböl és egy finom szürön átszüröm, egy fazékba és a cukrot hozzáadom, addig melegítem, amíg cukor felolvad, nem szabad forralni. (Kb. 50 fokig melegítem)
4. Ezt a szirupot kihütöm és hozzáöntöm a Vodkát vagy Gabonapálinkát, összekeverem és üvegbe töltöm. Minél tovább áll, azaz érlelödik annál finomabb, nekem még van a tavalyiból és finike.

Behütve, félszáraz pezsgövel felöntve nagyon finom, de likörként is megállja a helyét, semilyen szinezöanyagot és aromát nem tartalmaz, már ezért megéri elkészíteni, ebböl mennyiségböl kb. 3 Liter lesz.

Sikeres próbálgatást és kóstolgatást kíván



Holunderblüten Likör

 Zutaten

30 Holunderblüten
750 g Zucker
8 Pkg. Zitronensäure (Dr. O**)
1,25 l Mineralwasser mit Kohlensäure
1,4 l Doppelkorn


Zubereitung

Holunderblüten nur kurz abschütteln (nicht waschen!!)

Mineralwasser und Zitronensäure mischen und die Holunderblüten damit übergießen.

24 Stunden ziehen lassen. (große T****-Schüssel mit Deckel)

Sud abseihen. (Zuerst durch ein Sieb und dann durch Kaffeefiltertüten)

Fertigen Sud in ein Topf geben und Zucker zugeben.

So lange aufwärmen, dass die Zucker sich löst.

Abkühlen lassen und Doppelkorn zufügen.

2 Tage ruhen lassen und schon ist er trinkfertig. Wer es lieber "leichter" mag, kann die Menge des Korns einfach auf einen Liter reduzieren.


Ergibt ungefähr 3 Liter!

09 június, 2013

Túrós, diós csavart kalács




Míg otthon voltunk, dolgoztak a Fiúk ezerrel én voltam a konyhafelelös, egyik nap Babgulyás volt, ahhoz készült desszertként fonott kakaós és túrós, most ugyanezt sütöttem túrós illetve diós változatban.

 Hozzávalók a tésztához: 50 dkg finomliszt
                                          2,5 dl langyos tej
                                          3 dkg friss élesztö
                                          5 dkg puha vaj
                                          6 evökanál porcukor
                                          1 csg. vaníliás cukor
                                          1 db egész tojás
                                          csipetnyi só
                                          1 mokkáskanál reszelt citromhéj

                              Túrós töltelék: 30 dkg t.túró
                                                        2 evökanál búzadara
                                                        4 evökanálnyi cukor (lehet több is)
                                                        1 teáskanál v.cukor
                                                        reszelt citromhéj
                                                        1 tojás
                                                        5 dkg mazsola

                             Diós töltelék:  15 dkg darált dió
                                                     10 dkg cukor
                                                      1 csg. vaníliás cukor
                                                      resztelt citromhéj
                                                     50 ml meleg tej

                             Cukormáz: kb. 10 dkg porcukor és citromlé

1. A tészta hozzávalóiból egy lágy hólyagos tésztát dagasztunk, majd 20 percig hagyom pihenni,
utána újra átgyúrom, 2 felé osztom a tésztát majd 30 percig kelesztem, ezek az idök nagyon melegben rövidülnek, hidegben tovább is tarthat.
2. Elkészítem a tölteléket, a túrós hozzávalókat egyszerüen összekeverem és félre teszem. A diósat szintén összekeverem, a tejet felmelegítem és a dióval elkeverem.
3. A tésztát téglalap alakúra nyújtom, majd megkenem a töltelékkel és feltekerem, mint a beiglit, a képen látható módon  hosszában kétfelé vágom és össszecsavarom, próbálva, úgy, hogy a töltelékes rész mindig felül legyen. A másik tésztával ugyanígy, még most szórtam egy kevés apróra vágott aszalt szilvát a dióra.
4. Hagyom 30 percig újra kelni, majd bekapcsolom a sütöt 175 fokra, amíg ez bemelegszik, még kel a tésztám, akkor lekenem tojással és a tepsit befújom egy kicsit vízzel a kalács mellett,  kb. 35-40  percig sütöm.
5. Egy pár evökanál tejet és egy diónyi vajat összemelegítek, és 30 perc után ezzel meglocsolom a sülö tésztát, ettöl szaftosabb lesz, és nem szárad ki olyan gyorsan.
6. A porcukrot elkeverem annyi citromlével, hogy sürü massza legyen, mikor kiveszem a kalácsot a sütöböl azonnal lekenem ezzel a cukormázzal és hagyom kihülni.



Még másnap is finom, mert a töltelék és a cukormáz nem hagyja kiszáradni a tésztát.
Jó étvágyat kíván!





05 június, 2013

Magvas zürichi kenyérkém - Züricher Brot mit Saatgut

                                  
A korábbi zürichi kenyérkém tovább fejlesztett magvas változata is nagyon kedvenc lett nálunk, így ezt is megosztom Veletek.

A kenyér készítése elözö nap este kezdödik, így:
 (figyelem!!! mennyiségek g-ban vannak megadva)


250 g kenyérliszt (BL-80-as)
    6 g (fontos, hogy gramm, nem dkg) friss élesztö
165  ml víz

ezekböl a hozzávalókból összeállítunk egy tésztát, amit gyors kovásznak is nevezhetünk és letakarva a konyhapulton hagyjuk reggelig kelni, pihenni  másnap reggel folytatjuk.

Hozzávalók:
az elözö esti összes kovász
375 g  kenyérliszt (BL-80) (ma én lecseréltem 75 g-t grahamlisztre)
225 ml víz + egy evökanálnyi, amit visszatartok a dagasztás végéig, mert nem biztos, hogy szükség lesz rá.
25 g vaj
10 g friss élesztö
12 g só
csipet aszkorbinsav
2 evökanál burgonyapehely
1-1 evökanál napraforgó-, len-, szezám és esetleg tökmag + a kenyéret megszórni
 ezekböl a hozzávalókból kenyértésztát dagasztunk, sokan a  kenyérsütögépet használják dagasztásra,  nekem van egy Thermomixem, én legtöbbször ezzel dagasztom, de van amikor kézzel állítom össze a tésztát, az sem olyan megeröltetö. Viszonylag selymes tapintású tésztát kell kapjunk. Kiolajozott kelesztötálba 20 percet pihentetjük, majd még egyszer átgyúrjuk a tésztánkat, aztán újra 20 perc pihenés következik.
Ezután lisztezett felületre borítjuk, a levegöt jól kinyomkodjuk belöle, mert ha nem akkor nagy lyukak lesznek a kenyér belsejében, aztán  veknit formázunk belöle így, ezt is Limarától tanultam.
A kenyeret befújom vízzel és egy kevés magkeverékbe forgatom, majd sütöpapírral kibélelt jénaiba teszem, kb. duplájára kelesztem ez hömérséklettöl függö, lehet fél óra, de akár egy óra is.
A sütöt elömelegítem 230 fokra, a kenyeremet bevágom 3 helyen, jól befújom vízzel a kenyeret is és a jénai tetejét is, lefedem, majd így sütöm 30 percig. Ezután visszaveszem a höt 200 fokra és leveszem a jénai tetejét, söt sokszor teljesen kiveszem a kenyeret a jénaiból és sütöpapírral visszateszem a rácsra, így sütöm még 15 percet. Ha esetleg nagyon barnulna a teteje, akkor eltakarom egy darab alufóliával, általában az utolsó 5 percre.

Sütés után rácsra teszem és bespriccelem újra vízzel, a kenyér el kezd szépen pattogni, cserepesedni.
Kb. 1 óra hülés után már megvágható.
Sokkal finomabb és tovább friss marad, mint bármely pékségben, vagy üzletben vásárolt kenyér. Mindenkinek melegen ajánlom, aki egy kis érzéket érez magában a kenyérsütés iránt, és nem utolsó sorban mindenféle adalékoktól mentes Mindennapit tud az asztalra tenni
                                                    
Jó étvágyat kíván hozzá!


Rezept auf Deutsch!!!!

Züricher Brot



"Alte Teig" – Sauerteig, am Abend davor fertigmachen:

 250 g Mehl  (550)

6 g Frische Hefe

165 g Wasser

Gründlich vermischen. Teig in eine Schüssel geben, dann abgedeckt in Küche stehen lassen.

 Der Teig, am nächsten Tag

Der gesamte Alte Teig (Sauerteig)
375 g Mehl Zurück (550)
210  g Wasser
25 g Butter
10 g Frische Hefe
12 g Salz
Eine Prise Ascorbinsäure
2 EL. Stampf  Kartoffeln (Pfanni)
1-1 EL Sonnenblumen- Sesam- Lein- und Kürbiskerne + zum streuen auf Brot


Den Zutaten gut verkneten, dann abgedeckt in eine Warme Ort gehen lassen.

Nach 30 Minuten nochmal durchkneten.

Erneut 30 Minuten lang gehen lassen.

Dann auf eine bemehlte Arbeitsfläche stürzen, und den Luft gut ausdrücken, dann  eine Leib formen, und in eine mit Backpapier ausgelegte Auflaufform (Glas oder Eisen)nochmal so lange gehen lassen, dass es den Volumen verdoppelt hat.

Dann mit Wasser gut einsprühen und mit einer scharfes Messer  an 3 stelle einschneiden.
Mit Deckel zu decken und in vorgeheizten Offen bei 230-240 Grad 30 Minuten lang backen, dann soll den Brotlaib von Form genommen werden, Temperatur auf 200 °C runter drehen, und auf Gitter weiteren 15 Min. Goldbraun backen, sollte es zu dunkel werden mit ein Stück Alufolie zudecken. 

Von Offen nehmen, mit Wasser sofort leicht einsprühen  und auf ein Gitter abkühlen lassen. 


                             

04 június, 2013

Sárgarépa saláta




Ezt a salátát egy kedves német Barátunk Feleségétöl tanultam, aki Kazasztánból került ide.
Egyszerü, és mivel mi is szinte csak levesben és elvétve salátába reszelve eszünk sárgarépát, ezért föleg nyáron elöszerettel készítem, grill húshoz nagyon finom, és ami számomra nagyon fontos, elkészítve egy nagyobb adagot, hetekig eláll hütöben tárolva, persze, ha marad.
 
Hozzávalók: 1 kg sárgarépa
2 közepes fej hagyma
3 cikk fokhagyma
1,5 dl napraforgó olaj
só, fehér bors és ecet ízlés szerint.
 
1. A sárgarépát megpucolom és a képen látható reszelövel lereszelem egy fém edénybe, vagy fazékba, általában sikerül az ujjamat is velereszelni, nade ez az én formám.
2. Hozzáreszelem a fokhagymát és a vöröshagymát is, majd sóval, ecettel és kevés fehér borssal ízesítem és összekeverem, úgy jó, ha sós és ecetes íz az intenívebb.
3. Az étolajat felmelegítem, annyira, hogy az olaj kezd mocorogni az edényben, néha már egy kicsit füstöl is, de nem szabad megégetni, majd ezzel a forró olajjal leöntöm a sárgarépát és gyorsan összekeverem. A fém edény a forró olaj végett fontos!!!
Kihülés után hütös tároló edénybe teszem, és fogyasztásig hütöben tárolom.
 
Jó étvágyat kíván!
 


 
 
 



02 június, 2013

Rafaello Torta



 Jó pár évvel ezelött kaptam egy Süteményes Receptfüzetet, és ez az egyszerü Torta ebböl a füzetböl származik. Gyakran fordul nálunk elö, mert 2-3 napig simán eláll a hütöben, persze, ha marad belöle.

Hozzávalók: Piskóta: 4 db tojás
                                   10 dkg cukor
                                   10 dkg finomliszt
                                   1 Teáskanál sütöpor

                     Krém:   2 tábla fehér csoki
                                  6 dl tejszín
                                  10 dkg kókusz reszelék
                                   2 csg. Habfixáló a tejszínhez
                                   kevés kókusz a tetejét megszórni

1. Legelöször 2 dl tejszínben lassú tüzön felolvasztom a 2 tábla fehér csokit, nem szabad felforralni, csak annyira melegíteni, hogy a csoki elolvadjon, majd félreteszem és hagyom kihülni.
2. A sütöt elömelegítem 180 fok alsó-felsö fütésre, és elökészítek egy 26 cm kör sütöformát a sütéshez.
3. A tojásokat a cukorral kb. 3-4 percig folyamatosan habbá felverem, majd az átszitált liszt és sütöpor keverékét óvatosan hozzákeverem, csomómentesre. 18-20 percig sütöm, majd rácsra borítva hagyom ezt is kihülni.
3. A tejszínt a habfixálóval kemény habbá felverem, a fehércsoki-tejszínes masszát is amennyire lehet felhabosítom.
A piskótát félbe vágom, mintha tölteni szeretném, de a felsö lapot elmorzsolom.
A tejszínböl félre teszek kb. 3 evökanálnyit.
Majd a tejszínt, a fehércsokis krémet, az összemorzsolt piskótát és a kókuszt összekeverem és ezt az egészet az egészben hagyott piskóta lapra halmozom, mint egy vakondtúrást, a tetejét lekenem a félretett tejszínnel és megszórom kókusz reszelékkel. Hütöben 3-4 órát hagyom pihenni, de elözö nap is elkészíthetö.
Jó nassolást kíván!