04 május, 2014

Diós rozskenyér öregtésztával


3 napja boldog tulajdonosa vagyok egy gránitlapnak, így most minden kenyeremet azon sütöm.
Ma ezek a rozslisztes kis kenyérkék sültek rajta.

Hozzávaló: elötészta, elözö este elkészíteni:
 
                         10 dkg BL-80-as liszt
                           5 dkg teljeskiörlésü rozsliszt vagy tönkölyliszt (most az utóbbival készült)
                           5 gramm élesztö
                         100 ml langyos víz

Kenyértésztához:
                           az elkészített összes elötészta
                           1,2 dkg élesztö
                           2 púpos evökanál burgonyapehely
                           csipet aszkorbinsav vagy 1 teáskanál 10 %-os ecet
                           270 ml langyos víz
                           26 dkg BL-80-as liszt
                           16 dkg fehér rozsliszt
                             8 dkg teljeskiörlésü rozsliszt
                             2,5 dkg vaj
                             2 evökanálnyi étolaj
                             1,5 dkg só
                             pár szem dió
Az elötésztához valókat elözö este elkészítem, azaz összedolgozom és lefedve a konyhapulton hagyom pihenni.
Másnap a hozzávalókból a dió kivételével kenyértésztát dagasztok, a víz lehet több vagy kevesebb (lisztminöség függö, a jobb minöségü több a rosszabb minöségü kevesebb folyadékot igényel), lényeg, hogy jól kezelhetö tésztát kapjuk.
 
Kiolajozott kelesztötálban kelesztem fél órát, majd ketté osztom és újra átgyúrom a tésztát.
(Maradhat egyben is a tészta, de most én két kicsit akartam sütni)
Hagyom újra 30 percet kelni, majd ellapogatom, a diót egyenletesen elosztom rajta, és feltekerem, vekni alakra formázom kenyeret, és lefedve hagyom 30-40 percet kelni.
Már az utolsó kelesztés kezdetén bekapcsolom a sütöt 250 fokra, alsó felsö fütésre, hogy legyen elég ideje a gránitlapnak átmelegednie, a sütö aljába teszek egy kicsi tálba vizet, ami a gözt biztosítja.
Enyhén meglisztezem a gránitlapot és ráborítom a tésztát és gyorsan bemetszem 2-3 helyen, jól befújom vízzel és 10 percet sütöm 250 fokon, majd visszaveszem a höt 200 fokra és így sütöm még 30 percet. Ha egyben marad a tészta 5-10 perccel hosszabodik a sütési idö. Amikor kész a kenyér, az alját megkopogtatva kongó hangot kell adjon.
Rácsra téve gyorsan bespriccelem vízzel és hagyom hülni.
 
 

Jó étvágyat kíván!




Nincsenek megjegyzések: