27 május, 2014

Spárga krémleves



Öszintén bevallom, hogy ilyen levest legtöbbször eddig csak Maggi vagy Knorr zsacsiból föztem, és csak tettem bele egy pár darab spárgát, amit együtt föztem vele. Meg lehet persze azt is enni, de azért a teljesen sk. készítésü csak más, és nem is kell hozzá sok minden.

Hozzávalók: 1 kg spárga (lehet fele zöld, fele fehér)
                     3 dkg vaj
                     1,5 dl tejszín
                     3-4 dkg liszt
                     só, bors, delikát, szerecsendió, víz

1. a spárgát meghámozom, a fejét, ami a legfinomabb mindegyiknek levágtam és még egy kicsi darabot utána, azt félre teszem.
2. a többit is felvágom, de külön és vajon 4-5 percig párolom, majd felengedem egy fél liter vízzel, teszek hozzá sót, borsot, delikátot és szerecsendiót, így fözöm kb. 20 percet.
3. közben a spárga végeket is megfözöm, sós-cukros, vajas vízbe kb. 12-15 percig, félreteszem.

4. Amikor megfött összeturmixolom és behabarom, a lisztet csomómentesre keverem a tejszínnel, ha kell utána ízesítem és még egyszer felrottyantom, majd beleteszem a megfött végeket is.

Pirított szalonna kockákkal vagy karikára vágott grillkolbász vagy virsli, mit adok hozzá, és esetleg pirítós kenyérrel eszük.


Jó étvágyat kíván hozzá!

26 május, 2014

Rebarbarás muffin


A múlt héten kétszer sütöttem meg ezt a muffint, mert olyan gyorsan elfogyott. Most van szezonja a rebararának, így jobbkor nem is találhattam volna ezt a receptet, nagyon egyszerü, amíg a sütö bemelegszik, szinte el lehet készíteni. A rebarbara savanykás íze, nagyon jól érvényesül az édestésztában.

Hozzávalók 12 db-hoz:

                                 35 dkg tisztított rebarbara, kockára vágva
                                   1 narancs reszelt héjja és leve
                                   2 db tojás
                                  75 ml étolaj
                                  10 dkg cukor
                                  1 evökanál vaníliás cukor
                                  1 csipet só
                                  12 dkg kefír, vagy joghurt
                                  25 dkg finomliszt
                                    1 csg. sütöpor
                                    + 2 evökanál cukor
                                    Muffinpapírok, vagy zsíradék a forma kikenéséhez
                                    Porcukor a szóráshoz

1. felkockázott rebarbarát összekeverem a 2 evökanál cukorral kb. 10 percet hagyom állni, addig elkészítem a tésztát.
2. A sütöt elömelegítem 190 fokra alsó-felsö fütéssel.
3. narancsot meleg vízzel lemosom, lereszelem a héjját és kicsavarom a levét, egy tálba öntöm, hozzáadom az olajat, a cukort, a sót, a tojást és a kefírt, vagy joghurtot, egynemüvé keverem.

4. lisztet és a sütöport összekeverem és átszitálom, majd a többihez keverem, a rebarbarát lecsepegtetem (a cukor hatására levet ereszt, de erre nincs szükségem, kiöntöm)
 majd a masszához keverem és muffinformába töltöm.

25-30 perc alatt készre sütöm.

Rácsra téve hagyom kihülni, porcukorral meghintve tálalom, de egy gombóc fagyit és tejszínhabot is el tudok képzelni vele :)
Jó étvágyat kíván hozzá!

17 május, 2014

Tönköly cipó gránit lapon sütve

 
Folyamatosan kutatok újabb receptek után, egy kicsit érdekel azért a német kenyérsütési hagyomány is, így most erre a kenyérre találtam egy prospektusban, szimpatikusnak tünt, így gondoltam megsütöm, hát ilyen lett, nem csalódtam:

Hozzávalók: az elötésztához:
                        235 ml enyhén langyos víz
                        125 ml író, vagy kefír
                        1,5 dkg friss élesztö
                        12,5 dkg tk. tönkölyliszt
                        12,5 dkg fehér tönkölyliszt
Ezeket összekeverem, viszonylag híg, de nem baj, és 3-4 órát hagyom letakarva meleg helyen pihenni.

Ezután hozzá adok: 140 ml vizet
                                 1 teáskanál mézet
                                 1-1 púpos EK napraforgót, szezámmagot, lenmagpelyhet
                                 2 púpos EK zabpelyhet
                                 1 EK sertés zsírt, vagy 2 EK étolajat
                                 1 teáskanál 10 %-os ecetet
                                 2 dkg sót
                                25 dkg tk. tönkölylisztet
                                25 dkg fehér tönkölylisztet
                                  1 EK napraforgó mag a szóráshoz

a hozzávalókból rugalmas tésztát dagasztok, ami tényleg hálásan viselkedik a kezem alatt.
Kelesztötálban hagyom 30 percet pihenni, majd újra átgyúrom a tésztát, ezután megint csak pihentetem további 30 percet. Majd cipót formázok belöle és egy konyharuhával kibélelt, kilisztezett kosárba teszem varrattal felfelé, betakarom és hagyom kb. 40 percet kelni.
Közben a sütöt elömelegítem 250 fokra, gránit lappal együtt, az aljába teszek egy kis tányérba vizet, a gözösítéshez.
A megkelt tészta alja van felül ezt vizes kézzel megvizezem és megszórom napraforgó maggal, majd egy óvatos mozdulattal sütöpapírra borítom, és bemetszem egy pengével a kenyéret fél kör ívben (aki akarja rögtön mehet a gránitlapra, de nekem így egyszerübb és nem égtem össze a kezem, amire amúgy is hajlamos vagyok.) és azzal emelem rá a gránitlapra.
A sütöt még egyszer befújom jól vízzel és 15 percet sütöm a kenyeret 250 fokon, majd visszaveszem a höt 200 fokra és így sütöm tovább 45 percig, ha nagyon barnul közben le lehet takarni egy darab alufóliával.

A készre sült kenyér, ha az alját megkopogtatjuk kongó hangot ad, és a héjja igen csak keménynek tünhet elsöre, de nem kell megijedni, mert meg fog puhulni.
Rácsra teszem kb. 10 perc után letakarom egy konyharuhával, így hült ki.
Vastag héjjú finom kenyérke lett belöle, ebböl a hozzávalókból pontosan 1,25 kg-s kenyerünk lesz.


Jó étvágyat és sok sikert kíván hozzá!






                     


                   




                      

13 május, 2014

Hagymás-majoránnás csirkemáj

Maradt egy kevés rizsköretem, így gondoltam csinálok hozzá csirkemájat hagymásan.

Hozzávalók 2-3 személyre:
                                 40-50 dkg csirkemáj
                                      10 dkg sertés zsír
                                     4-5 fej vöröshagyma (közepes)
                                        2 cikk fokhagyma
                                       1/2 dl fehér bor
                                       Só, Bors, paprika, majoránna, delikát
                                       annyi tej, hogy a májat ellepje

A májat letakarítom kicsit az inas részröl, ráöntöm a tejet, hagyom állni, míg elkészítem a többi hozzávalókat. (Reg-enor diétánál a tejbe áztatást el kell hagyni)
Ha szívvel van, akkor azt leveszem félreteszem, általában lefagyasztom és zúzával együtt megsütöm.
A hagymát karikákba vágom és egy kicsit szétszedem egymástól, a fokhagymát lereszelem, vagy áttöröm.
A zsírt egy lábasban felmelegítem, és beledobom a hagymát, addig sütöm, míg zsírjára sül, hozzáadom a fokhagymát és a bort, és befüszerezem, sóval, borssal, esetleg delikáttal és paprikával,
majd addig párolom míg újra visszasül a zsírjára (pár perc) ekkor hozzáadom a májat, lehet egészbe is hagyni a csirkemájat, vagy felcsíkozni, megszórom majoránnával és addig párolom, hogy a közepe még egy kicsit rózsaszín legyen, esetleg utána füszerezem, fedövel lefedem, így hagyom kb. 5-10 percet "pihenni".


Általában rizzsel tálalom, maradékot hidegen kenyérrel is el lehet fogyasztani.




Jó étvágyat kíván hozzá!




10 május, 2014

Epres tejszínes piskóta tekercs


Kicsit kényeztetem magam német Anyák napja alkalmából

Hozzávalók: 5 db tojás
                    12,5 dkg cukor
                    12,5 dkg finomliszt
                      1 teáskanál sütöpor

Krémhez: 600 ml tejszín
                 2-3 csg. vaníliás cukor
                 1 evökanál porcukor
                 5 lap zselatin

                25 dkg eper + egy pár szem a díszítéshez
                    csoki dara, vagy reszelék

A tojásokat (nem kell kettéválasztani) a cukorral kb. 4-5 percig folyamatosan kézi habverövel felverem, a lisztet összekeverem a sütöporral és lassan adagolva a tojáshabhoz keverem.
190 fokos sütöben 10-12 perc alatt készre sütöm,
Egy sütöpapírra borítom és gyorsan feltekerem, így hagyom kihülni.
 

A zselatint felpuhítom hideg vízben, ezt a vizet leöntöm róla, és kevés friss vízet kb. 30-40 ml
öntök alá és nagyon lassú tüzön felolvasztom.
Közben a tejszínt a vaníliáscukorral és porcukorral kemény habbá verem, majd a felolvasztott zselatinhoz keverek 2-3 evökanálnyi tejszínt, hogy a höfok különbség kiegyenlítödjön és ezt hozzá keverem a többi tejszínhez.

A tejszín 1/3 részét félreteszem a díszítéshez.

Az epret apró kockára vágom

A piskótát megkenem a tejszínnel és elosztom rajta az epret, majd feltekerem újra, a félretett tejszínnel bevonom kívülröl és megszórom a csoki reszelékkel, majd kidíszítem.

Elözö este már elkészíthetö, de ha csak 2-3 órát pihen az is elég neki, tálalás elött rakom rá a félbe vágott eperszemeket, hogy szép friss legyen.


Jó étvágyat kíván hozzá!

09 május, 2014

Napraforgós rozslisztes kenyér gránit lapon sütve


Mindig is szerettem volna olyanra sütni a kenyereimet, mint a pékségben, na most lassan alakul, ha nem is lesz teljesen olyan, de legalább hasonlít rá.
Ma napraforgós rozslisztes kenyér sült, természetesen megint gránitlapon.

Hozzávalók: elötészta 120 gramm  BL-80 Liszt
                                      80 gramm víz
                                        3 gramm élesztö

Elözö este összeállítani, letakarva egy kelesztötálban a konyhapulton hagyni.

Kenyér hozzávalók: az összes elötészta
                                 270 g víz
                                   12 g élesztö
                                 100 g fött krumpli villával összetörve, kihütve
                                   30 g étolaj
                                   10 g 10 %-os ecet
                                     1 teáskanál méz
                                     1 púpos mokkás kanál kenyérfüszer
                                        (örölt Koriander, édeskömény, és kömény keveréke)                        
                                  1-1 evökanál lemagpehely, zabpehely, és lenmag (egész)
                                 100 g napraforgó mag
                                 140 g fehér rozsliszt
                                 100 g tk. rozsliszt
                                 260 g BL 80-as Liszt
                                   15 g só
                                   15 g árpamalátaliszt (elhagyható)
                                   Napraforgó mag a szóráshoz


A hozzávalókból tésztát dagasztok kézzel, vagy géppel, ha egy kicsit ragacsos lenne, akkor teszek még hozzá egy kevés lisztet.
Kiolajozott kelesztötálba hagyom 30 percet kelni, majd újra átgyúrom és hagyom tovább 30 percet.
Nálam most két kenyér készült, így az elsö 30 perc után ketté vettem a tésztát, de hagyható egyben is.

Ha eltelt az összesen 60 perc kelesztési idö, ellapogatom a tésztát, kinyomkodom belöle a levegöt és cipót alakot formázok, vizes kézzel megnedvesítem a tészta felületét és megszórom napraforgó maggal, egy konyharuhával letakarva lisztezett felületen hagyom kelni kb. 40 percet, ezalatt már bekapcsolom a sütöt 250 fokra, a gránit kövel együtt, egy kis edénybe pedig vizetteszek  a gözösítéshez.
Óvatos mozdulattal felveszem a kenyér tésztát a kezembe és még egyszer megszórom az alját liszttel, ez akadályozza meg, hogy a gránit laphoz tapadjon, a gránit lapra borítom, majd a fújókámmal még alaposan befújom a sütöt és 15 percet hagyom így sülni, majd visszaveszem a höt 200 fokra, és további 30-35 percet sül, ha nagyon barnulna, akkor le kell takarni egy darab alufóliával, hogy a magok ne égjenek meg.

Sütöböl kivéve egy rácsra teszem, hideg vízzel befújom és hagyom kihülni
Vaslábasban és jénaiban is süthetö, akkor a höfokot elég 230 fokra állítani, és 30 percet ezen a föfokon sütni, majd az maradék 15-20 percre visszavenni a höfokot 200-ra, esetleg a fedöt le lehet ilyenkor már venni.

Jó étvágyat kíván hozzá!

06 május, 2014

Halfilé fehérboros tejszínes szósszal


A változatosság kedvéért most nem saját fogású halat, hanem tengeri halfilét ebédeltünk, pikáns fehér boros tejszínes szósszal.

Hozzávalók: személyenként kb. 15 dkg halfilé (pangasius, nílusi sügér vagy hasonló)
                     nálam ma kb. 50 dkg volt.
                     só, bors, fokhagyma granulát
                     kb. 2 evökanálnyi liszt
                     1 kisebb fej vöröshagyma vagy mogyoróhagyma
                     1 nagy cikk fokhagyma
                     3 dl tejszín
                     1/2 dl száraz fehér bor
                     olaj, vagy kókuszzsír a sütéshez


1. A halfiléket borsozom és fokhagyma granuláttal megszórom, majd vékonyan liszttel is meghintem.
2. A hagymát apró kockára vágom, a fokhagymát hozzáreszelem.

3. Felhevítem az olajat és a halat hirtelen megsütöm mindkét oldalán, ahogy a képen látszik, átszedem óvatosan egy másik edénybe és fedö alatt melegen tartom öket.

4. A hagymát beledobom a visszamaradt zsiradékba, és ráöntök kb. fél dl vizet, ha ezt elfötte, akkor megszórom egy kevés liszttel, és lassan felengedem a tejszínnel, közben kevergetem és hozzáöntöm a fehérbort, felforralom és ízesítem sóval, borssal és fokhagymagranuláttal, esetleg tárkonnyal.

Az egész szószt átöntöm egy botturmixhoz használatos edénybe és összeturmixolom.
A halszeleteket visszarakom a lábasba, és ráöntöm a kész szószt, majd lassan összemelegítem.


Ma sárgarépás-gombás tésztával ettük, finom volt


Jó étvágyat kíván hozzá!



05 május, 2014

Mákos guba torta


Sikerült túlteljesíteni megint a kenyérsütési terveimet, így maradt 5 db kifli, amit kár lett volna morzsának elpocsékolni, így hirtelen nekifutással guba tortaként végezte, ötletet és receptet ezennel köszönöm Farkas Vilmosnak.
Hozzávalók: 18-20 cm-es formához, lehet nagyobb is, akkor kicsit laposabb lesz.

                       5 db 1-2 napos kifli
                       5 dl tej
                      10 dkg cukor
                     1/2 rúd vanília kikaparva vagy egy csomag igazi vaníliás cukor
                     1/2 citrom reszelt héja
                      15 dkg darált mák
                        5 db tojás
                        3-4 evökanál tejszín
                        Vaj a forma kikenéséhez

1. A sütöt bekapcsolom 200 fokra.
2. A tejet felteszem melegedni, lassan felforralom és hozzáadom a cukrot
3. Közben felvágom a kifliket apró kockákra és összekeverem a darált mákkal, reszelt citromhéjjal.
4. A tojásokat szétválasztom, a sárgáját összekeverem a tejszínnel és hozzáadom a forrásban levö tejhez, amit folyamatosan kevergetek, hogy ne csomósodjon be, majd a kiflire öntöm és jól elkeverem.
5. A tojásfehérjét kemény habbá verem, és a kiflimasszához keverem, majd a kivajazott formába töltöm.
6. 200 fokon 20-25 perc alatt készre sütöm, pár percet hagyom a formában, majd kiborítom.
Vanília sodóval és savanyú lekvárral, vagy gyümölcs zselével tálalom.




Jó étvágyat kíván!

04 május, 2014

Diós rozskenyér öregtésztával


3 napja boldog tulajdonosa vagyok egy gránitlapnak, így most minden kenyeremet azon sütöm.
Ma ezek a rozslisztes kis kenyérkék sültek rajta.

Hozzávaló: elötészta, elözö este elkészíteni:
 
                         10 dkg BL-80-as liszt
                           5 dkg teljeskiörlésü rozsliszt vagy tönkölyliszt (most az utóbbival készült)
                           5 gramm élesztö
                         100 ml langyos víz

Kenyértésztához:
                           az elkészített összes elötészta
                           1,2 dkg élesztö
                           2 púpos evökanál burgonyapehely
                           csipet aszkorbinsav vagy 1 teáskanál 10 %-os ecet
                           270 ml langyos víz
                           26 dkg BL-80-as liszt
                           16 dkg fehér rozsliszt
                             8 dkg teljeskiörlésü rozsliszt
                             2,5 dkg vaj
                             2 evökanálnyi étolaj
                             1,5 dkg só
                             pár szem dió
Az elötésztához valókat elözö este elkészítem, azaz összedolgozom és lefedve a konyhapulton hagyom pihenni.
Másnap a hozzávalókból a dió kivételével kenyértésztát dagasztok, a víz lehet több vagy kevesebb (lisztminöség függö, a jobb minöségü több a rosszabb minöségü kevesebb folyadékot igényel), lényeg, hogy jól kezelhetö tésztát kapjuk.
 
Kiolajozott kelesztötálban kelesztem fél órát, majd ketté osztom és újra átgyúrom a tésztát.
(Maradhat egyben is a tészta, de most én két kicsit akartam sütni)
Hagyom újra 30 percet kelni, majd ellapogatom, a diót egyenletesen elosztom rajta, és feltekerem, vekni alakra formázom kenyeret, és lefedve hagyom 30-40 percet kelni.
Már az utolsó kelesztés kezdetén bekapcsolom a sütöt 250 fokra, alsó felsö fütésre, hogy legyen elég ideje a gránitlapnak átmelegednie, a sütö aljába teszek egy kicsi tálba vizet, ami a gözt biztosítja.
Enyhén meglisztezem a gránitlapot és ráborítom a tésztát és gyorsan bemetszem 2-3 helyen, jól befújom vízzel és 10 percet sütöm 250 fokon, majd visszaveszem a höt 200 fokra és így sütöm még 30 percet. Ha egyben marad a tészta 5-10 perccel hosszabodik a sütési idö. Amikor kész a kenyér, az alját megkopogtatva kongó hangot kell adjon.
Rácsra téve gyorsan bespriccelem vízzel és hagyom hülni.
 
 

Jó étvágyat kíván!