07 április, 2015

Epres Charlotte torta

Szeretjük a Charlotte tortát, eddig még csak sárgabarackosan készült, most úgy gondoltam elkészítem eperrel, hát így is nagyon finom, csak ajánlani tudom.

Piskótához:
8 db tojás
20 dkg cukor
20 dkg liszt
1 csg. Sütöpor
Két piskóta lapot sütök, 4-4 tojásból, a tojásokat nem muszáj elválasztani, hanem kb. 3 percig folymatosan habosra verni a cukorral és utána belekeverni a sütöporral elkevert lisztet.
 hozzávaló lisztet és sütöport érdemes felezni  és külön-külön összekeverni, hogy biztosak legyünk benne, hogy a sötüpor egyformán került mind a két tésztába.
Kb. 10-12 percig sütni 200 °C-on, porcukorral megszórt konyharuhára, vagy sütöpapírra borítani  és azonnal feltekerni, újabb tapasztalatom szerint újra kiterítem és konyharuha vagy sütöpapír nélkül tekerem vissza fel, úgy hagyom kihülni, ha esetleg idöm engedi közben 1-2-szer kitekerem, hagyom kicsit hülni és vissza feltekerem, de mindig csak annyi ideig hagyom szétterítve, hogy ne legyen ideje "megmeredni", mert akkor utána törik.

A töltelék:
300 g eper, apróra vágva, (nem turmixolva!)
500 g Krémtúró vagy natúr vajkrém
300 g natúr joghurt 
75- 100 g cukor
1 csg. vaníliás cukor
 reszelt citromhéj
12  lap zseletin, vagy annak megfelelö mennyiségü zseletinpor (18 g)
Ha kihült a piskótalap, megkenjük eperlekvárral, kicsit nem árt állni hagyni, hogy jobban összeálljon, esetleg megsüthetö korábban is, és akkor fóliába tartani, míg nem csináljuk tovább.
Felszeleteljük a piskótát, és egy folpackkal kibélelt formát kitöltünk vele.
A töltelékhez a zseletint kb. 5 evökanál hideg vízben felpuhítjuk, majd lassú tüznél felmelegítjük, de nem szabad felforralni, mert a zselatin elveszíti a kötöképességét!!! Közben az epret apróra vágjuk, de nem turmixolni!!!
A krémtúrót a joghurttal a cukorral és csomómentesre keverjük, mikor felolvadt a zselatin 2-3 evökanálnyit belekeverünk a krémböl, azt jól elkeverjük, majd ezt a krémhez adjuk és alaposan elkeverjük, én egy kicsit várni szoktam, hogy mikor kezd szilárdulni akkor kitöltöm vele a piskótát és a maradék piskótatekercsböl berakom a tetejét a krémnek, ami késöbb az egésznek az alja lesz. 
Elképzelhetö, hogy ebböl a mennyiségü piskótatekercsböl meg fog maradni egy pár szelet, de szerintem az mindenhol elfogy. Legalább 4 órát, de legjobb egy éjszakát hütöbe tenni, majd egy tálcára borítani és szeletelni, maradékot is érdemes visszarakni a hütöbe, mert a meleget nem igazán bírja.
Tejszínnel díszítettem a mostanit, de nem szükséges, mert anélkül is finom.



 Jó étvágyat kíván!


Nincsenek megjegyzések: