Jennim nagykorú lett.
2 tortát sütöttem, ez volt a 2. és a finomabb szerintem.
Kicsit összetett az elkészítése, talán elsőre bonyolultnak is tűnik, de nem egyszerre kell az egészet csinálni, mivel a krémek miatt pihentetni kell a tortát, valójában, főzés mellett szépen elkészültem vele.
Kicsit összetett az elkészítése, talán elsőre bonyolultnak is tűnik, de nem egyszerre kell az egészet csinálni, mivel a krémek miatt pihentetni kell a tortát, valójában, főzés mellett szépen elkészültem vele.
Hozzávalók: a piskótához: 6 db tojás
220 gramm cukor
250 gramm liszt
7 evőkanál étolaj
fél teáskanálnyi sütöpor
Csokis krémhez: 1 csg. csokoládés pudingpor
250 ml tej
100 ml tejszín
1 (10 dkg) tábla 70 % kakaó tartalmú csoki
20 dkg vaj
50 g porcukor habosra kikavarva
csipetnyi tonkabab reszelék (elhagyható, de ha van finomabb a krém)
Epres réteghez: 250 gramm joghurt (natúr)
250 gramm mascarpone
5-6 evőkanál cukor
1 csg. vaníliás cukor
1 citrom leve
200 gramm eper pürésítve
100 gramm eper darabokra vágva
9 lap zselatin
Rétegek kenéséhez: 1 kis üveg eperlekvár
Bevonáshoz: 200 gramm vaj
100 gramm porcukor
1 csg. vaníliás cukor vagy aroma
Csokibevonat: 100 g magas kakaótartalmú csokoládé
100 ml tejszín, vagy egy picivel több
Diszítéshez: szép eperszemek, viszonylag egyforma nagyságúak, ehhez egy kevés csoki bevonó és fehércsoki díszíteni
Először is a piskótát sütöttem meg, a tojásokat ketté választottam, a fehérjét a cukorral habbá vertem, a sárgáját összekevertem az olajjal és a fehérmasszához adtam, majd az átszitált és sütőporral elkevert lisztet is belekevertem, csomómentesre elkevertem, majd 180 fokos sütőben (alsó-felső fűtéssel) 35-45 perc alatt készre sütöttem, ez sütőfüggő.
2. Ezután készítettem a csokoládés krémet, a puddingport készre főztem cukor nélkül 250 ml tejjel, majd egy mélytányérba tettem és folpack-kal letakartam, hogy ne bőrözzön be, hagytam kihülni.
A tejszínbe takaréklángon felolvasztom a csokoládét, ha teljesen egyneművé vált ezt is hagyom lehűlni.
3. A vajkrémet is elkészítem, a vajat elöször kihabosítom, majd folyamatosan adagolom hozzá a porcukrot, mindez kb. 15 percig tart. Nekem nem fehéredett ki a vajam, de ez biztos vajfüggő.
4. A piskótát viszonylag 4 egyenlő részre vágtam. Normálisan, aki már tapasztalt torta készítő a tortát fordítva állítja össze, azaz mindig a teteje kerül alulra, de most ennél a tölteléknél nem működött, mert az epres krém még viszonylag híg, arra nem lehet a csokoládés krémet kenni, így a piskótát raktam egyszerüen fordítva össze, azaz, ami a teteje volt, az került lealulra.
5. A csokoládés krémhez először a puddingot egy késes aprítóban csomómentesre kevertem, ehhez adtam a tejszín-csokoládét és a vajkrémet, egyneművé kevertem, és 3 részre osztottam.
6. Minden elő van készítve, akkor kezdem el az epreskrém elkészítését, mert a zselatinra figyelni kell.
A zselatint vízbe teszem puhulni, mikor ez megtörtént, akkor leöntöm róla ezt a vizet, és friss vízzel öntöm fel, kb. 1 dl, lassú tűzön hagyom, hogy elolvadjon, de nem szabad felforralni, mert akkor elveszíti kötőhatását.
7.Az epret pürésítem, a joghurttal és mascarponéval, vagy vajkrémmel, cukorral, vaníliás cukorral, citromlével egyneművé kavartam. Mikor a zselatin felolvadt, 2-3 evökanálnyit hozzáadtam az elökészített joghurt-mascarpone-eper krémböl alaposan összekavartam és végül ezt a többihez öntöm, jól elkavartam, és beleteszem az apróra vágott epret is, majd várok addig míg kezd "kocsonyásodni" akkor kezdem el tölteni a tortát.
8. Az 1. tortalapot egy tortagyűrűbe tettem, megkentem vékonyan eperlekvárral a csokoládéskrém 1/3-át rákentem, erre került az epres krém 1/3 része, a következö 2 lappal ugyanígy jártam el, a legutolsó lap rákerült a tetejére, egy tortadobozba hidegre tettem másnapig.
9. A porcukorral kihabosított vajat a konyhapulton hagytam éjszakára, hogy könnyebben tudjam rákenni a tortára. Levettem a tortagyűrűt és megpróbáltam viszonylag egyenletesen a vajkrémmel bevonni, szépen elsimítottam és újra legalább egy órára hűteni tettem.
10. Az epreket megmostam, törlőkendővel megszárítottam és gőz fölött felolvasztott csokival bekentem, lehet mártani is. Amikor ez megszilárdult kicsit, akkor a fehér csokit fagyasztós zacsiba mikróban folyékonyra melegítettem, óvatosan, nehogy megégjen a mikrótól. Kicsike lyukat vágok a zacsi sarkára és azzal díszítettem az epreket, félretettem
11. A csokibevonathoz a csokoládét és a tejszín gőz fölött egyneművé olvasztottam, majd a torta közepén kezdve terítettem szépen a széle felé. Elsőre nekem sem sikeredett tökéletesre, kicsit sűrű volt a csoki, több tejszín kellett volna hozzá, nade majd legközelebb. Végülis elégedett vagyok így első nekifutásra!
Jó nasizást kíván!
csipetnyi tonkabab reszelék (elhagyható, de ha van finomabb a krém)
Epres réteghez: 250 gramm joghurt (natúr)
250 gramm mascarpone
5-6 evőkanál cukor
1 csg. vaníliás cukor
1 citrom leve
200 gramm eper pürésítve
100 gramm eper darabokra vágva
9 lap zselatin
Rétegek kenéséhez: 1 kis üveg eperlekvár
Bevonáshoz: 200 gramm vaj
100 gramm porcukor
1 csg. vaníliás cukor vagy aroma
Csokibevonat: 100 g magas kakaótartalmú csokoládé
100 ml tejszín, vagy egy picivel több
Diszítéshez: szép eperszemek, viszonylag egyforma nagyságúak, ehhez egy kevés csoki bevonó és fehércsoki díszíteni
Először is a piskótát sütöttem meg, a tojásokat ketté választottam, a fehérjét a cukorral habbá vertem, a sárgáját összekevertem az olajjal és a fehérmasszához adtam, majd az átszitált és sütőporral elkevert lisztet is belekevertem, csomómentesre elkevertem, majd 180 fokos sütőben (alsó-felső fűtéssel) 35-45 perc alatt készre sütöttem, ez sütőfüggő.
2. Ezután készítettem a csokoládés krémet, a puddingport készre főztem cukor nélkül 250 ml tejjel, majd egy mélytányérba tettem és folpack-kal letakartam, hogy ne bőrözzön be, hagytam kihülni.
A tejszínbe takaréklángon felolvasztom a csokoládét, ha teljesen egyneművé vált ezt is hagyom lehűlni.
3. A vajkrémet is elkészítem, a vajat elöször kihabosítom, majd folyamatosan adagolom hozzá a porcukrot, mindez kb. 15 percig tart. Nekem nem fehéredett ki a vajam, de ez biztos vajfüggő.
4. A piskótát viszonylag 4 egyenlő részre vágtam. Normálisan, aki már tapasztalt torta készítő a tortát fordítva állítja össze, azaz mindig a teteje kerül alulra, de most ennél a tölteléknél nem működött, mert az epres krém még viszonylag híg, arra nem lehet a csokoládés krémet kenni, így a piskótát raktam egyszerüen fordítva össze, azaz, ami a teteje volt, az került lealulra.
5. A csokoládés krémhez először a puddingot egy késes aprítóban csomómentesre kevertem, ehhez adtam a tejszín-csokoládét és a vajkrémet, egyneművé kevertem, és 3 részre osztottam.
6. Minden elő van készítve, akkor kezdem el az epreskrém elkészítését, mert a zselatinra figyelni kell.
A zselatint vízbe teszem puhulni, mikor ez megtörtént, akkor leöntöm róla ezt a vizet, és friss vízzel öntöm fel, kb. 1 dl, lassú tűzön hagyom, hogy elolvadjon, de nem szabad felforralni, mert akkor elveszíti kötőhatását.
7.Az epret pürésítem, a joghurttal és mascarponéval, vagy vajkrémmel, cukorral, vaníliás cukorral, citromlével egyneművé kavartam. Mikor a zselatin felolvadt, 2-3 evökanálnyit hozzáadtam az elökészített joghurt-mascarpone-eper krémböl alaposan összekavartam és végül ezt a többihez öntöm, jól elkavartam, és beleteszem az apróra vágott epret is, majd várok addig míg kezd "kocsonyásodni" akkor kezdem el tölteni a tortát.
8. Az 1. tortalapot egy tortagyűrűbe tettem, megkentem vékonyan eperlekvárral a csokoládéskrém 1/3-át rákentem, erre került az epres krém 1/3 része, a következö 2 lappal ugyanígy jártam el, a legutolsó lap rákerült a tetejére, egy tortadobozba hidegre tettem másnapig.
9. A porcukorral kihabosított vajat a konyhapulton hagytam éjszakára, hogy könnyebben tudjam rákenni a tortára. Levettem a tortagyűrűt és megpróbáltam viszonylag egyenletesen a vajkrémmel bevonni, szépen elsimítottam és újra legalább egy órára hűteni tettem.
10. Az epreket megmostam, törlőkendővel megszárítottam és gőz fölött felolvasztott csokival bekentem, lehet mártani is. Amikor ez megszilárdult kicsit, akkor a fehér csokit fagyasztós zacsiba mikróban folyékonyra melegítettem, óvatosan, nehogy megégjen a mikrótól. Kicsike lyukat vágok a zacsi sarkára és azzal díszítettem az epreket, félretettem
11. A csokibevonathoz a csokoládét és a tejszín gőz fölött egyneművé olvasztottam, majd a torta közepén kezdve terítettem szépen a széle felé. Elsőre nekem sem sikeredett tökéletesre, kicsit sűrű volt a csoki, több tejszín kellett volna hozzá, nade majd legközelebb. Végülis elégedett vagyok így első nekifutásra!
Jó nasizást kíván!
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése