16 október, 2016

Zürichi kenyér chia maggal, lenmagpehellyel és napraforgómaggal


Nos imádjuk a fehér kenyeret, de az utóbbi idöben, csak keverek mindig valamilyen teljeskiörlésü lisztet is a kenyértésztához, na és persze magvakat, így történt ezzel a kenyérrel is, ami igazán finomra sikeredett.
Ma mivel a Kenyér Világnapja van, ezért készült 3 kenyérke!

A kenyér készítése elözö nap este kezdödik, így:
 (figyelem!!! mennyiségek grammban vannak megadva)

200 g kenyérliszt (BL-80-as)
   50 g teljeskiörlésü rozsliszt
    6 g (fontos, hogy gramm, nem dkg) friss élesztö
165  ml víz

ezekböl a hozzávalókból összeállítunk egy tésztát, amit gyors kovásznak is nevezhetünk és letakarva a konyhapulton hagyjuk reggelig kelni, pihenni  másnap reggel folytatjuk.

Hozzávalók:

az elözö esti összes kovász
300 g  kenyérliszt (BL-80) 
   75 g grahamliszt 
220 ml víz (ma nálam ez a mennyiség 220 g aludt tej volt)
25 g vaj
10 g friss élesztö
12 g só
csipet aszkorbinsav
2 evökanál burgonyapehely
1-2 evökanálnyi chia mag
2 evökanálnyi lenmagpehely
2 evökanálnyi napraforgómag


ezekböl a hozzávalókból kenyértésztát dagasztunk,,viszonylag selymes tapintású tésztát kell kapjunk, leszámítva a kidudorodó magokat. Kiolajozott kelesztötálba 30 percet pihentetjük, majd még egyszer átgyúrjuk a tésztánkat, aztán újra 30 perc pihenés következik.
Ezután lisztezett felületre borítjuk, a levegöt jól kinyomkodjuk belöle, mert ha nem akkor nagy lyukak lesznek a kenyér belsejében, aztán  veknit formázunk belöle így, ezt is Limarától tanultam.
Sütöpapírral kibélelt jénaiba teszem, kb. duplájára kelesztem ez hömérséklettöl függö, lehet fél óra, de akár egy óra is.
A sütöt elömelegítem 230 fokra, a kenyeremet bevágom 3 helyen, jól befújom vízzel a kenyeret is, esetleg megszórom a kenyérben lévö magokkal, most csak chia mag került rá, és a jénai tetejét is befújom vízzel, lefedem, majd így sütöm 30 percig. Ezután visszaveszem a höt 200 fokra és leveszem a jénai tetejét, söt sokszor teljesen kiveszem a kenyeret a jénaiból és sütöpapírral visszateszem a rácsra, így sütöm még 15 percet. Ha esetleg nagyon barnulna a teteje, akkor eltakarom egy darab alufóliával, általában az utolsó 5 percre.

Sütés után rácsra teszem és bespriccelem újra vízzel, hagyom hülni.

Kb. 1 óra hülés után már megvágható.




Jó étvágyat kíván hozzá! 

Nincsenek megjegyzések: