29 december, 2016

Gesztenyés-csokis piskótatekercs

Már egyszer készítettem "Sarokház" pisktóta tekercset, akkor kitaláltuk, hogy nem is lenne rossz, ha egy kis gesztenyepürével keverném a csoki krémet, hát most így készült.
Attól függöen milyen vastagra vágjuk a piskótát 14-16 db lesz belöle.

Hozzávalók: 4 db tojás
                     10 dkg cukor
                     10 dkg liszt
                       1 teás kanál sütöpor

   Krémhez: 1 csg. csokoládés puddingpor
                    2,5 dl tej
                    1 csipetnyi reszelt tonkabab (elhagyható)
                    20 dkg vaj
                    25 dkg gesztenyepüré
                      8 dkg porcukor
                      1 vaníliás cukor

   Bevonat: 1 liter tejszín
                   4 csg. habfixáló

   Díszítésnek:  3-4 kocka étcsokoládé

1. A puddingot szokásos módon elkészítem, cukor nélkül, és a tej mennyisége kevesebb, hogy sürübb legyen a krém miatt. Mikor besürüsödik a lábasból átteszem egy levestányérba és betakarom folpack-kal, hogy ne börözzön be, hagyom kihülni.
2. A sütöt elömelegítem 190-200 fokra,  tészta hozzávalókból ellkészítem a piskótát, a 4 db egész tojást a 10 dkg cukorral 3-4 percig folyamatosan habbá felverem és adagonként adom hozzá a sütöporral elkevert lisztet,
Sütöpapírral bélelt tepsire terítem és 10 perc alatt készre sütöm.
Porcukorral megszórt konyharuhára borítom, a sütöpapírt nedves szivaccsal végigtörlöm és így húzom le a piskóta aljáról, majd gyorsan feltekerem a konyharuhával és azonnal vissza ki is tekerem, majd a konyharuha nélkül tekerem fel újra és így hagyom kihülni.
3. A vajat a porcukorral és a vaníliás cukorral habosra kavarom, legtöbbször késes mixerbe, majd két felé osztom, az egyik feléhez hozzádom a kihült puddingot és jól összekeverem, a vaj másik felét a gesztenyepürével jól elkeverem.
A piskótára elöször a gesztenye krémet rákenem, aztán a csokisat és feltekerem majd egy folpack darabba becsomagolom és hütöbe teszem pár órára, vagy éjszakára.
4. Tálalás elött felverem a tejszínt a v.cukorral és a habfixálóval, a piskótát kb. 2 cm vastagra szeletelem és sörös alátétet csomagoltam erre a célra alufóliába, erre került egy-egy tekercs és habzsákkal kidíszítettem a tejszínnel a kis tekercseket, majd olvasztott csokoládéval meglocsoltam.
A képen egy kevés cukros dió is került rá, a karácsonyi sütögetésböl maradt egy kevés, így rászórtam.



Jó étvágyat kíván hozzá!

20 december, 2016

Panforte, olasz karácsonyi gyümölcskenyér


Ezt a receptet 2 hete kaptam a Barátnömtöl Miklós napot tartottunk, ez volt a kávé mellé a desszert, mondanom sem kell, hogy rögtön elnyerte a tetszésemet, és 2-3 nap múlva, mire minden hozzávalót beszereztem én is megsütöttem.

Hozzávalók egy 20x25 cm-es pite formához

                  20 dkg méz
                  20 dkg porcukor
                  80 ml víz
                    1 csipet só
                  25 dkg mogyoró, vagy mandula
                  15 dkg dió
                  14 dkg szárított sárgabarack
                  15 dkg kandírozott ananász
                    1,5 dkg fahéj
                    1 mokkás kanál Kardamom
                    4 gramm örölt szerecsendió
                    1 vaníliarúd
                  20 dkg finomliszt
                      Ostyalap az aljának, ha nincs sem gond, de mindenképpen sütöpapírt kell
                      használni a sütéshez, mert másképp lehetetlenség kiszedni a formából

Az asztalt gyümölcsök ízlés szerint cserélhetöek, aszalt szilvára, datolyára, vörösáfonyára, 
mazsolára, kinek mi a kedvence.

1. A diót, mogyorót vagy mandulát 160 fokos sütöben 13-15 perc alatt kicsit megpörkölöm,
    ha lehet akkor olyan tepsibe, aminek lyukacsos az alja.
2. A vanília rudat ketté vágom kikaparom a belsejét és összekeverem a liszttel.
3. Az asztalt gyümölcsöket apró kockákra vágom, egy nagy tálban teszem, hozzáadom a száraz       hozzávalókat (lisztet, füszereket és a pörkölt diót, mogyorót)

4. A mézet, porcukrot a vízzel és a csipet sóval addig melegítem, míg elolvad a cukor kb. 60 fokosra, a vaníliarúd "maradékot" is beledobtam, hogy az íz egy kicsit kiázzon belöle, aztán kivettem belöle,  majd a száraz hozzávalókhoz öntöm a szirupot és jól összekeverem. 
5. Sütöpapírral kibélet tepsibe, piteformába töltöm a masszát, viszonylag sürü és ragacsos, 
a tetejét vizes kézzel eligazítom, majd 160 fokos sütöben 40-45 perc alatt készre sütöm. 
Sütöpapír kötelezö!!!


Hagyom teljesen kihülni, csak azután szeletelhetö.

Jó étvágyat kíván hozzá! 





19 december, 2016

Tojáslikörös szivecskék




Az alaprecept, mint a Champagner linzer, csak még is másképpen.
Hozzávalók:
                           37,5 dkg finomliszt
                           15 dkg porcukor
                             3 csg. vaníliás cukor
                           18 dkg vaj vagy Rama, de a vaj jobb
                             1 csapott mokkáskanálnyi só
                             1 citrom reszelt héjja
                             6 db tojás sárgája

Töltelék: 15 dkg fehér csoki
                 3 dkg vaj
                 8 dkg tojáslikör

Bevonat kb. 5 dkg fehér csoki
                       pár csepp piros ételfesték
            
1. A töltelékhez a fehér csokit göz fölött megolvasztom, majd levéve onnét alaposan összekeverem a vajjal és a tojáslikörrel, hüvös helyen hagyom megszilárdulni, mert eléggé folyékony.
2. A hozzávalókból tésztát gyúrok, minimum egy órát hideg helyen pihentetem, és kb. 3 mm vastagságúra elnyújtom, a szivecskéket kiszúrom, fele lyukas legyen,  sütöpapírral bélet tepsibe 175 fokon 10-12 percet sütöm, mutatja magát, ha már kezd a széle barnulni, ki lehet venni.
3. Kihülés után a töltelékkel megtöltöm öket, úgy, hogy a két lapocska alja összenézzen a töltelékkel, így mind a két oldal egyformán szép.
4. Kicsit pihentetem, hogy rendesen összeragadjanak, és a göz fölött felolvasztott a fehér csokit, amibe egy kevés ételfestéket keverek, de tényleg csak keveset, halvány rózsaszínü legyen, fagyasztó zacsiba töltöm és piciket lyukat vágok a sarkára, azzal díszítem a szivecskéket, egy pár szem apró fehér gyönggyel díszítettem.

Tárolása, ugyancsak, mint a többié, jól zárható dobozba, rétegesen.

Jó étvágyat kíván!

18 december, 2016

Stollen, egy lipcsei családi recept alapján



Egy lipcsei családi recept alapján készült Stollen. Van már egy másik Stollen receptem itt a blogon, nem sokban különbözik, de valahogy még is más, igazából erröl az elözöröl gondoltam, hogy az volt az a nagyon ízletes Stollen, amit évekkel ezelött kostolhattam, de mint kiderült mégsem. Tavaly sikerült hozzájutnom az "eredeti" recepthez akkor már viszonylag késö volt, így nem akartam megosztani, ezért most teszem, szerintem még elkészíthetö, én is a héten sütöttem meg.

Hozzávalók 1 db 1,5 nyerstésztához, ami viszonylag szép nagy darab Stollen lesz
                          50 dkg finomliszt vagy kenyérliszt
                            6 dkg friss élesztö
                          25 dkg Ghi vaj, ha nincs akkor csak sima vaj,
                                       esetleg variálható 20 dkg vaj és 5 dkg sertészsír
                          12,5 dkg mazsola
                          10 dkg mandula
                            2,5 dkg keserümandula, vagy keserü mandula aroma
                            2-3 dkg apróra vágott mandula (nem darált, hanem darabos)
                          12,5 dkg cukor
                          125 ml tej
                             1 csipet só
                             1/2 citrom leve és reszelt héjja
                              3 dkg kandírozott citrom
                              1 csg. Sütöpor
                              1 csg. vaníliás cukor
                             60-70 ml rum, nem aroma
                             20 dkg marcipán (elhagyható, csak ha szereted)

                              10-10 dkg vaj és porcukor a sütés után

1. Elözö nap a hozzávalókat elökészítem, hogy minden szobahömérsékletü legyen.
A mazsolát egy magasabb falú edénybe teszem, ráöntöm a rumot, a tetejére szórom
a kandírozott citromot, és lefedem.
2. A mandulát forró vízbe dobom 2-3 percre és leszedem róla a barna héjat, majd késes aprítóba megdarálom. Az apróra vágott mandulát egy kicsi teflonba megpirítom (így jobb íze van).
A lisztet egy tálba szitálom, hozzákeverem a sütöport és a vaníliás cukrot, a vajat is darabokba hozzáteszem, egy konyharuhával letakarom.
3. Másnap a tejet megmelegítem, a liszt közepébe egy kis mélyedést csinálok, oda öntöm a tejet, belemorzsálom az élesztöt, és a cukrot is hozzáadom, egy kevés liszttel elkeverem, hagyok egy kis idöt, hogy felfusson, addig letakarom.
4. Majd a többi hozzávalót is hozzáadom és az egészet összegyúrom, hiába élesztös, nem igazán lehet dagasztani. mert eléggé nehéz tészta, .
5. Kb. 45 percet hagyom pihenni, a marcipánt két sütöpapír között elnyújtom, a tésztát kézzel ellapogatom, a marcipánt ráterítem és feltekerem, mint a beiglit, majd a Stollen gyürübe teszem, és a képen látható módon formázom meg, ez a jellegzetes Stollen forma. Persze tudom, ilyent nincs mindenkinek, nekem sem volt elöször, így alufóliát több réteggel összehajtottam kb. 6 cm magasságra és azzal "öleltem" körül a tésztát, hogy itt a képen mutatom.
Mindenképp érdemes valamivel körül venni a tésztát, mert nagyon terül, ha nincs gyürübe és akkor lapos lesz!!!


175 fok alsó felsö fütésnél 1 órát sütöttem.
6. Sütöböl kivéve azzonnal vajjal kenem a meleg tésztát, ha kell többször, mert szívja be és vastagon porcukorral megszórom, hagyom kihülni, általában estére sikerül készre sütni, így éjszaka van ideje kihülni.
7. Zsírpapírba, vagy alufóliába csomagolva tárolom.
Azt mondják a Stollent meg kell sütni 3-4 héttel karácsony elött, én már erröl leszoktam, mert pár nap pihenés után is finom.
Még egy tipp, minél "kövérebbre" hagyjuk a tésztát, annál tovább marad friss, nem szárad ki olyan gyorsan. Nekem 2 gyürüm van, amit használok, a szélesebbek tovább puhábbak maradnak, erre értem, hogy "kövérebbre" hagyni a tésztát.



Sok sikert az elkészítéshez és jó étvágyat kíván hozzá! 



15 december, 2016

Kókuszos golyócskák


Az egyik a sok közül, amit még nem osztottam meg. Egy jó recept a maradék tojásfehérjék hasznosítására.  Ezt a fajtát azért csinálom szívesebben, mert tovább puha maradt, mint a másik kókuszos csók. Ennek az az oka, hogy egy kevés áttört túró van belesütve a golyócskákba.

Hozzávalók:  4 db tojás fehérje
                      1 csipet só
                      15 dkg cukor
                      1 csg. vaníliás cukor
                      20 dkg kókusz reszelék
                      6,5 dkg áttört túró
                      pár csepp keserümandula aroma
                      7,5 dkg tej- vagy keserücsoki, göz fölött felolvasztva

A tojásfehérjét habbá felverem, hozzáadom a cukrot azzal tovább habosítom, majd belekeverem a többi hozzávalót, kicsit ragacsos massza lesz belöle, ebböl vizes kézzel dió nagyságú golyókat formázok, sütöpapírral bélelt tepsin 180 fokon 15-18 perc alatt készre sütöm, kihülés után csokiba mártom, sütöpapíron, vagy alufólián hagyom a csokit megszilárdulni, majd jól zárható dobozba tárolom.
               
Jó étvágyat kíván!